Mange drømmer om å bli bilselger   men det er ikke alltid like enkelt å komme seg inn i yrket. Illustrasjonsbilde.  (Foto: Scanpix)
Mange drømmer om å bli bilselger men det er ikke alltid like enkelt å komme seg inn i yrket. Illustrasjonsbilde. (Foto: Scanpix)

- Hva gjør egentlig bilselgerne hele dagen?

Det finnes mange dyktige selgere, men det er skrekkhistoriene vi hører. Dessverre.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny kan du fortelle meg noe jeg har lurt på en stund? Det er hva bilselgerne egentlig gjør hele dagen? Har vært på en runde innom flere forhandlere i det siste og har vært der på formiddagen, ettersom jeg selv jobber skift.

Felles for nesten alle butikkene var at det nesten ikke var folk i lokalene i det hele tatt og selgerne bare satt på kontorene sine og stirret inn i dataen, fikk meg nesten til å lure på om de spilte kabal eller noe sånt. Et sted måtte jeg bort og banke på døra for å i det hele tatt på hjelp. Sløvt! De selger jo tross alt varer som fort koster mange hundre tusen.

Benny svarer:

Hei sann!

Du er nok ikke den eneste som lurer på dette. Jeg har dessverre hørt mange og til dels sjokkerende historier om det du beskriver her. Og ikke minst opplevd det selv. Så spørsmålet ditt er i aller høyeste grad relevant.

Et av de siste eksemplene jeg har hørt er fra en god venn og slektning – en voksen, skikkelig og velkledt mann på noe over 50 år.

Den tre år gamle CR-V-en skal byttes ut. En litt høy firehjulstrekker står fortsatt på ønskelisten. Han oppsøker den lokale Volvo-forhandleren.

Etter ca 20 minutter alene i butikken med veldig opptatte selgere som stirrer inn i hver sin PC går han forsiktig bort og banker på hos en av dem og legger fram sitt budskap: – En litt høy firehjulstrekker til noe rundt 500.000 kroner? (Ny eller brukt er ikke engang nevnt, ei heller eventuelt innbytte ...)

Hvorpå selgeren titter oppgitt opp på ham før han bare avfeier spørsmålet med: - Nei – noe slik har vi ikke ... Før PC-en igjen tar all oppmerksomhet.

Og" vår venn" noe slukøret forlater butikken vel vitende om både V60 AWD, XC70, XC60 og XC90 kunne vært aktuelle modeller. Både nye, brukte og demokjørte. Klart de har. Det er KUN et spørsmål om å gidde å heise den treige selgerræva si opp fra stolen og gi kunden den servicen selgeren faktisk har godt betalt for å gi vedkommende!

Maken til arroganse! Jeg kjenner at slik oppførsel provoserer meg. Voldsomt.

LES OGSÅ: - Hvor er det best å være bilselger?

Kan gi ut bok

En ting er i alle fall helt sikkert – det er lenge til denne forhandleren får besøk av ham igjen. Og i garasjen til "vår venn", der står nå en ny, fin Subaru Outback.

Heldigvis finnes det veldig mange flinke og offensive selgere også, som forstår å gi kundene den servicen de har krav på.

De er det ikke fullt så ofte det fortelles om i sosiale sammenhenger. Synd det. Skulle gjerne hør mer om dem også.

Det er faktisk trist å høre alle historiene om de udugelige. Tror jeg har mange nok slike til å kunne utgi bok. En tykk en ...

Når det er sagt så tror jeg en del selgere faktisk har mer enn nok å fylle dagene med.

I alle fall de som jobber med populære merker som selger godt. Klart også at selgere bruker mye PC. "alt" foregår jo der, enten de lager tilbud, lager annonser, følger opp bestillinger, kunder, biler, montering av utstyr, fakturering både internt og ut til kunde, kampanjer og ikke minst svarer på mail.

Det er mer både for- og etterarbeid med et bilsalg enn hva menge er klar over., så dagene går nok relativt kjapt for mange – selv om jeg også tror det finnes selgerne som har "gode" dager og er fornøyd med å yte sånn passe.

Les også: Enkle grep kan gi deg mange tusenlapper ekstra for bilen

Stort arkivAlle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!


LES OGSÅ: Dette er en julegave fra norske politikere


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: