PS biltransport
PS biltransport

Hva er verst for en bruktbil - alder eller kilometer?

Spørsmålet mange bruktbilkjøpere stiller seg.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Håvard spør:

Et generelt spørsmål angående bruktbil hvor garantien er utløpt. Hva anser du som størst risiko og sannsynlighet for dyre reparasjoner. En "ny" bil med høy km (typisk taxi eller pendlerbil) eller en eldre bil med lav km. La oss i begge tilfellene si at servicer er utført som de skal. Bortsett fra eieren selv, er km eller alder en bils største fiende?

Har lest på sidene at dere har reportasje og råd angående kjøp av bruktbil, men dette generelle spørsmålet kom ikke frem. Dette føler jeg er et spørsmål å ta utgangspunkt i før man ser på konkrete biler. Reportasjen gikk mer på hva man bør sjekke når man ser på den spesifikke bil.

Benny svarer:

Hei Håvard. Veldig bra spørsmål som det ikke finnes noen helt enkelt og generelt svar på. Men jeg skal selvfølgelig forsøke :)

Jeg vil si at alder er en større fiende enn kilometerstanden. Jeg ville heller kjøpt en tre år gammel bruktbil som har gått 200 000 kilometer - enn en ti år gammel bil som har gått 100 000 kilometer.

På nyere biler er ikke høy kilometerstand nødvendigvis så veldig skummelt. Med godt vedlikehold og servicer (og selvfølgelig påkostninger underveis), er det ikke noe problem å få en bil til å gå minst 400 000-500 000 kilometer. Det springende punktet her er selvfølgelig at du unngår reparasjoner som er så dyre at det ikke er verdt det i forhold til bilens verdi.

Mye kan skje med en gammel bil, selv om den ikke har gått spesielt langt. Ting som lekkasjer i støtdempere, defekte foringer, irring i elektronikk, lager som blir slitte, rust - denne lista er lang. Dessuten vil sikkerhet, forbruk og utslipp generelt være gunstigere jo nyere bilen er.

Dette vil selvfølgelig variere fra bilmodell til bilmodell og som sagt: Det er vanskelig å være helt generell her. Men forutsatt at bilene er like godt behandlet i utgangpunktet, går jeg for nyest mulig bil.

Det er ikke dumt å kjøpe brukt taxi - les mer her

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her