Husker du denne Toyota-klassikeren?

Nå har de produsert 200 millioner biler. Vi ser på noen høydepunkter:

200 millioner biler er et anstendig antall. Vi tar et lite tilbakeblikk på noen av høydepunktene fra Toyota.
200 millioner biler er et anstendig antall. Vi tar et lite tilbakeblikk på noen av høydepunktene fra Toyota.

200 millioner – et nesten ufattelig stort tall – det er det antall biler som har rullet ut av de etter hvert mange fabrikkportene til Toyota. Bare her i Europa har de ikke mindre en seks fabrikker.

På verdensbasis jobber så mange som 300.000 mennesker i Toyota-konsernet.

Vi her i Broom tenkte vi skulle feire begivenheten med en liten kavalkade med noen av høydepunktene fra de 200 millioner bilene.

Som så mange andre bilfabrikker begynte heller ikke Toyota med bilproduksjon, men som et familieselskap som først og fremst var kjent for å produsere automatiske vevstoler.

Den første bilmotoren ble laget i 1934. Den ble brukt i den første bilen som kom i mai 1935 og het A1, den ble også brukt i lastebilen G1 som kom i 1935. Navnet på foretaket den gangen var forresten ikke Toyota, men Toyoda.

Toyota Motor Co (med "T") ble etablert i 1937. Den kommersielle produksjonen av personbiler startet i 1947, og selskapet fikk etter hvert et svært godt renommé for kvalitet, førsteklasses ingeniørarbeid, og for å gi mye for pengene.

Alt du må vite om brukte Toyota finner du her:

La oss ta et lite tilbakeblikk.

Toyota G1:

Toyota G1 fra 1935.
Toyota G1 fra 1935.

Alle ting har en begynnelse. Dette er Toyota sin, nemlig den andre bilmodellen som de produserte i 1935. En lastebil med navnet G1. Den første var personbilen A1.

Toyota Tarihi:

Toyota Tarihi
Toyota Tarihi

Toyota Tarihi, en av de aller første kommersielle modellene fra Toyota. En tidstypisk folkebil med uvanlig grovt dekkmønster og delt frontrute ...

Toyota Landcruiser:

Toyota Landcruiser FJ
Toyota Landcruiser FJ

Toyota Landcruiser er en av mange suksesser for Toyota. Nå kjent som en forholdsvis luksuriøs og komfortabel SUV. Toyota J40 var begynnelsen, en veldig enkel og litt primitiv firehjulstrekker, som var mistenkelig lik Jeep CJ ...

Dette visste du ikke om Landcruiser:

Toyota Crown:

Toyota Crown 1968.
Toyota Crown 1968.

Toyota Crown er en annen suksess. Trolig var den primært beregnet for det amerikanske markedet. Den fantes både med V8-motor og med rekkesekser i tillegg til en firesylindret motor på 2-liter. Den solgte faktisk ganske bra her i Norge også, og ofte som stasjonsvogn. Den fantes til og med som pickup.

Toyota 2000 GT:

Toyota 2000GT
Toyota 2000GT

Denne er med sine 337 produserte eksemplarer langt ifra den vanligste Toyota-modellen, men den er kanskje den aller vakreste? Bilen ble produsert mellom 1967 og 1970. Modellen har på en måte fått fornyet oppmerksomhet nå takket være den nye GT86.

Tidenes tøffeste Toyota:

Toyota Corolla:

1972, Toyota Corolla
1972, Toyota Corolla

Den mest produserte Toyota-modellen er Corolla, som ble lansert som 11. generasjon i Japan den 11. mai. Den kumulative produksjonen av Corolla nådde 39,08 millioner biler ved utgangen av juni. Bildet viser 1972-modeller på test i USA.

Toyota Hiace:

Eldre Toyota HiAce er blant bilene som går fort unna på bruktmarkedet - til gode priser. Det er nemlig sug i markedet etter rimelige varebiler.
Eldre Toyota HiAce er blant bilene som går fort unna på bruktmarkedet - til gode priser. Det er nemlig sug i markedet etter rimelige varebiler.

110.000 solgte eksemplarer i Norge siden de første bilene kom til landet i 1974 gjør Hiace til en skikkelig Toyota-suksess. I løpet av de 38 årene bilen har blitt solgt i Norge har den vært årets mest solgte varebil hele 30 ganger, og den har seks annenplasser!

Les mer om Hiace her:

Toyota Celica:

Toyota Celica GT4.
Toyota Celica GT4.

Motorsport har også vært et satsingsområde for Toyota. Både Celica og Corolla har vunnet rally-VM, og totalt står Toyota med sju VM-seire i rally. Toyota har også oppnådd gode resultater i 24-timersløpet i Le Mans. Bildet over viser en Celica GT4 med Carlos Sainz bak rattet.

Toyota Supra:

Toyota Supra
Toyota Supra

Toyota Supra ble første gang lansert i 1978 som en spesialmodell av Toyota Celica, men ble i 1986 skilt ut som en egen modell i Toyotas modellprogram og har svært blitt populære i gatebilmiljøet med sine lettrimmede motorer. Totalt har Supra ble produsert i fire generasjoner fram til 2002. Alle var utstyrt med en sekssylindret rekkemotor.

Toyota Prius:

Toyota Prius, 1997
Toyota Prius, 1997

Mens de konkurrerende bilmerker i tur og orden kom med el-biler som med få unntak floppet, så gikk Toyota sine egne veier og laget en hybrid. Toyota Prius så dagens lys første gang i 1997. Etter en litt beskjeden start ble denne etter hvert nok en stor Toyota-suksess!

Les vår test av Toyota Prius her:


Har du en Toyota-favoritt – fortell i kommentarfeltet under: