Bare 7 prosent av kvinnene skifter hjul på bilen selv. Illustrasjonsbilde  (Foto: Scanpix)
Bare 7 prosent av kvinnene skifter hjul på bilen selv. Illustrasjonsbilde (Foto: Scanpix)

Hjulskift: Bare 7 prosent av kvinner gjør dette selv

Likestillingen har ikke kommet like langt på alle områder

Mer enn hver fjerde bileier overlater hjulskiftet til profesjonelle, mens på hjemmebane er det mannfolka som regjerer.

Kun sju prosent av kvinner i et forhold tar hjulskiftet selv.

Med stigende temperaturer og vårvær mange steder bretter bileiere opp ermene og finner fram jekken til årets hjulskift.

Ifølge tall fra Statens vegvesen var det ved utgangen av 2012 mer enn tre millioner registrerte biler her i landet. Dermed er det opptil 12 millioner hjulskift som nå ligger foran oss. Svært mange av disse hjulene skiftes av menn.

Skismurning kan brukes til mer enn du tror - også bildekk:

Mannfolkarbeid

En fersk, landsdekkende undersøkelse gjennomført av YouGov for Dekkmann viser at bare sju prosent av kvinner skifter dekkene selv når de er i et forhold.

Tilsvarende andel blant menn er på 51 prosent. Nesten annenhver kvinne svarer at hun overlater hjulskiftet til partneren sin.

– Generelt vil jeg oppfordre kvinner til å forsøke seg litt mer. Da slipper du å være helt hjelpesløs dersom du skulle punktere. Hjulskift er ikke vanskelig, og en pun ktering skjer gjerne når det passer minst. Jeg fikk nylig mine to døtre, begge bileiere, til å være med og legge om hjulene på bilen, sier Torleiv Haukenes, produktsjef i Dekkmann.

- Har med interesse å gjøre

Heller ikke Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF, er overrasket over tallene.

– Det har nok litt med interesser å gjøre. Fra gammelt av har det vært vanlig å fordele oppgaver slik at mannen tar seg av bilen. Hjemme hos oss er det også jeg som skifter hjul, sier Engebretsen.

Han har følgende anbefaling til alle som skal skifte hjul i ukene fremover:

– Uansett om du er mann eller kvinne – ta en titt i instruksjonsboken som ligger i bilen. Der står det punkt for punkt hvordan du skal skifte hjul.

Slik kan bilen bli stillere - og mer komfortabel:

Lar profesjonelle ta hjulskiftet

Undersøkelsen viser også at 9 prosent av bileierne har dekkene på dekkhotell – og dermed får hjulskiftet der – mens 21 prosent setter jobben bort til et verksted eller en bensinstasjon.

– Utviklingen viser at fremtiden er lys for dekkhotell. Om noen år er det nok ikke så mange som skifter hjul selv, spår Haukenes.

Til tross for mange tørre veier i landet, har bileierne fortsatt god tid med hjulskiftet etter loven. Fristen for å skifte fra piggdekk til sommerdekk er i år 8. april i Sør-Norge og 1. mai i Nord-Norge. Bileiere som kjører piggfritt har stor frihet til å velge skiftetidspunkt selv.

Kvinnedagen: Nå har de tatt over rattet for alvor