Hjelp - jeg har kollidert med sommerdekk

Gjelder forsikringen hvis du har kjørt med sommerdekk på glatta? Les mer her:

Norske vinterveier trenger ikke å være noen spøk. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Norske vinterveier trenger ikke å være noen spøk. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Kjell P spør:

Hei Benny. Kona har vært uheldig og bulket bilen vår. Det skjedde i forrige uke, en av de dagene det var lumskt glatt. Det triste er at det skjedde med "feil" dekk på bilen, jeg hadde ikke rukket å legge om dekkene på nr 2 bilen vår ennå.

Den trivelige Viking-mannen som hentet bilen anslo at skaden vil havne rundt 25 000-30 000 kroner. Men hva skjer når dette skjedde med sommerdekk? Risikerer jeg at vi ikke får noe igjen på forsikringen i det hele tatt? Angrer selvfølgelig bittert på at vi gjorde dette men er samtidig opptatt av å spille med åpne kort overfor forsikringen.

Benny svarer:

Hei Kjell P. Uffda, dette høres kjedelig ut! Du er dessverre langtfra den eneste som opplever dette, tall fra forsikringsselskapene viser at veldig mange er innblandet i ulykker med sommerdekk på vinterstid.

Du bør nok være forberedt på en avkortning her, i alle fall så lenge det er helt klar årsakssammenheng mellom dekkene på bilen og ulykken. Altså at ulykken skyldes at din kone kjørte med sommerdekk. Praksisen her varierer endel fra selskap til selskap, men det tallet jeg har hørt er 20 prosent avkortning - som en tommelfingerregel. Hvis skaden kommer på 30 000, vil du altså bare få dekket 24 000 av dette beløpet.

Men som sagt: Dette er omtrentlig og det er mange variabler her. Anbefaler uansett på det sterkeste at du, som du sier, spiller med åpne kort overfor Forsikringen. De har bred erfaring med ting som dette. Det er mange som forsøker seg på "en spansk en" - men det kan bli veldig kostbart til slutt.

Håper dette ikke blir altfor dyrt for dere!

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen - klikk her:

Velkommen - og lykke til!

På bruktbiljakt? Sjekk oversikten i Brooms bruktbilguide - klikk her: