Hjelp - hvordan pruter jeg på bil?

Brooms bilekspert har ett godt råd - som nesten alltid fungerer.

bilbutikk (Foto: Scanpix)
bilbutikk (Foto: Scanpix)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei på deg Benny! Jeg skal ut og kjøpe min første bil. Har vært flink og spare og har foreldre som kausjonerer for lån så jeg kan strekke meg til 150 000 kroner. "Alle" jeg prater med sier at det er vanlig å prute på bil men jeg aner ikke hvordan jeg gjør det og synes det er noe av det flaueste jeg kan tenke meg å gjøre. Får meg rett og slett ikke til å gjøre det men det er jo ergelig og tenke på at jeg kanskje kunne spart mye penger hvis jeg hadde gjort det. Har du et godt råd til meg please? Hilsen Elisabeth.

Benny svarer

Heisann Elisabeth. Vi nordmenn er jo ikke så vant til å prute, så mange vegrer seg nok for det. Helt sant er det vel heller ikke at "alle" pruter på bil, men det har blitt en ganske innarbeidet greie i bilbransjen i dette.

Det gjør jo igjen at de aller fleste bilselgere, både profesjonelle og privatfolk, gjerne legger inn litt margin i prisen, slik at de har litt å gå på, nettopp fordi kundene forventer å få litt "avslag i prisen".

En kunde som da bare blar opp og betaler "full pris" er selvfølgelig drømmen - og du kan ikke regne med å få noe hvis du ikke spør. Sånn er det jo bare.

Når du absolutt ikke er "prute-typen" vil jeg anbefale deg å gjøre følgende: Når du har funnet bilen du vil ha, spør du selgeren rett ut om hvor mye han eller hun har å gå på i prisen. Dette kan du selvfølgelig også gjøre på mail, hvis du synes det er flaut å ta det muntlig. Da får du som regel et konkret tilbud og så får du vurdere om du er fornøyd med det eller ikke.

Husk at det ofte også er enklere å få med ekstra utstyr enn rent avslag i penger. Kanskje trenger bilen nye dekk eller kanskje vil du ha skistativ eller lignende med det samme?

Husk også at noen bilmodeller er så attraktive at de blir solgt med en gang. Da er mulighetene for å prute langt mindre - da risikerer du jo også fort at noen andre kommer og kjøper bilen du har lyst på.

Lykke til med handel - og pruting!

LES OGSÅ: Du kan gjøre et kupp på bilauksjon

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Full oversikt over bruktbilene – klikk her:

Synspunkter/efaringer? Skriv i kommentarfeltet under: