Hjelp - hvor fester jeg jekken?

Feil her kan koste deg dyrt.

PS skiftedekk (Foto: Scanpix)
PS skiftedekk (Foto: Scanpix)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Kristian spør:

Hei Benny her er et spørsmål som er for pinlig til at jeg kan spørre noen av kameratene mine så derfor tyr jeg til deg! :-)

Kjøpte min første bil i fjor høst og er veldig godt fornøyd. 99 Audi A3 med 1,8 Turbo. Nå er det tid for å få på sommerdekkene og det har jeg aldri gjort før i og med at dette er min første bil. Jeg er naturlig nok redd for å gjøre noe galt og prøvde meg litt fram i går men ble ikke helt klok. Hvor skal jeg egentlig sette jekken, er det likegyldig hvor eller risikerer jeg å skade bilen hvis det gjør noe galt her? Fint hvis du kan svare ganske snart da jeg gleder meg fælt til å få på sommerfelgene!

Benny svarer:

Hei Kristian! Ingen spørsmål er pinlige i denne spalten, her kan du spørre om ALT.

Bilen din har ett jekkfeste ved hvert hjul. De er lette å finne, i alle fall hvis bilen ikke er altfor møkkete. Sjekk også i instruksjonsboka hvis du er i tvil.

Her er det et spor som du setter jekken inn i, så er det bare å begynne å sveive. Husk at underlaget må være slett og ikke minst hardt, hvis ikke kan jekken begynne å skli.

Dette er hvis du bruker bilens originale jekk. Hvis du bruker garasjejekk, anbefaler jeg også å bruke jekkfestene og altså jekke opp alle fire hjørnene etter tur. Har dessverre sett mange skrekkeksempler på folk som har plassert jekken på feil sted og laget skader i alt fra kanaler til støtdempere og bunnpanner.

Dette er absolutt ikke vanskelig, men tenk deg bittelitt om før du setter i gang. Så unngår du fallgruvene.

LES OGSÅ: Se alle resultatene i årets første sommerdekk-test

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her