Hjelp - forsikringen er dyrere enn bilen

Bilen er langtfra noe råskinn. Men prisen er heftig.

GTI gjør at Golfen fort blir veldig dyr å forsikre   hvis man ikke sjekker litt rundt.
GTI gjør at Golfen fort blir veldig dyr å forsikre hvis man ikke sjekker litt rundt.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny!

Skriver til deg i håp om at du kan gi et godt råd. Sønnen vår fyller 18 tidlig i høst og det går i bil hele dagen nå. Vi trodde vi hadde funnet den perfekte førstebilen til ham, nemlig en Golf GTI som har vært i familien til min svoger siden den var ny og som de bruker veldig lite, derfor kan vi få den til en gunstig pris. Han har spart opp og vi hjelper til litt også.

Det er en 1996-modell som har gått 182.000 kilometer, har blitt godt passet på hele tiden og den ser veldig fin ut. Jeg ringte og spurte forsikringsselskapet vårt om pris på forsikring og da fikk jeg virkelig hakeslepp. De skal ha mer i forsikring per år enn vi betaler for hele bilen!

Jeg har skjønt at GTI tidligere har vært litt rødt lys for forsikringsselskapene, men dette er en bil som ikke har veldig stor motor og den har heller aldri vært i noen ulykke eller kollisjoner. Rett og slett en helt vanlig bruksbil som ser litt tøffere ut enn de "vanlige" Golfene. Må vi gi opp denne eller har du et godt råd til oss?

Hilsen Synnøve.

Benny svarer:

Hei Synnøve!

Godt å høre at dere hjelper gutten i gang med bil - han er heldig som har sånne foreldre! Dere er dessverre ikke de eneste som har fått dere en solid overraskelse når dere sjekker forsikring på en "førstebil". Dette har blitt mye, mye dyrere med årene. Årsaken er enkel: Unge sjåfører har mye høyere ulykkesfrekvens, det betyr mer risiko for forsikringsselskapene og det tar de igjen ved å øke premien. Til dels svært mye.

I noen tilfeller jeg har vært borti, virker det nesten som de priser seg så høyt som mulig, for å være helt sikre. Dermed er det ikke lett å være 18-åring å ha lyst til å kjøre noe som skiller seg litt fra mengden.

GTI har også i mange år vært et skikkelig fy-ord i forsikringsbransjen. Her er de fleste eierne unge og mange av dem liker nok også å bruke gasspedalen litt aktivt. Slikt blir det skader av - og dermed utbetalinger fra forsikringsbransjen.

Ring rundt

Men før dere gir opp denne bilen helt, ville jeg tatt en ny telefon og lagt fram saken på nytt. De fleste kundebehandlerne har anledning til å vise litt fleksibilitet. Hvis denne bilen - som jeg gjetter - har 2-liters motor på 115 hestekrefter, snakker vi absolutt ikke om noe råskinn.

Mange mener at GTI-merket aldri burde vært brukt på denne - hvis forsikringsselskapet bruker litt sunn fornuft, vil de skjønne at dette i praksis er en ganske så alminnelig Golf.

Nytter ikke dette, bør du ringe rundt og hente inn tilbud fra andre selskapet. Prisene kan variere enormt for litt spesielle biler. Ta gjerne med alt det andre dere har av forsikringer også, og be om en "samlepris". Kanskje er det penger å spare på andre forsikringer også? Det koster i alle fall fint lite å prøve.

Lykke til - og håper det blir bil på 18-åringen uansett, om det ikke blir GTI!

LES OGSÅ: 34 år med moro - alt om Golf GTI kan du lese her:

Del med Facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Stasjonsvogna for deg som har lyst på racerbil:

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: