Her snakker vi virkelig super-sjelden bruktbil

Sier navnet Rocsta deg noe som helst?

Bilmerket finnes ikke lenger - og modellen er langt fra noe vanlig syn på norske veier. Her snakker vi supersjelden offroader! Faksimile fra www.finn.no.
Bilmerket finnes ikke lenger - og modellen er langt fra noe vanlig syn på norske veier. Her snakker vi supersjelden offroader! Faksimile fra www.finn.no.

Ved første øyekast ser den kanskje ut som en ganske alminnelig Jeep, bilen Robert fra Harstad har liggende til salgs på finn.no akkurat nå.

Men nei - det er det ikke. Her snakker vi en virkelig sjeldenhet, en modell som det i beste fall bare finnes noen få eksemplarer av på norske veier.

Importør i Trondheim

Bilen heter Rocsta og kommer fra koreanske Asia Motors som ble grunnlagt i 1965. Etter hva vi erfarer var det i en kort periode en importør av Rocsta i Trondheim, og en liten håndfull biler kom inn til landet på den måten.

Det er uklart hvor mange av disse som fortsatt er i live, men det er nok grunn til å tro at flere har blitt til spiker. Roberts eksemplar har ikke rullet mer enn 96.000 kilometer på 17 år, og han lover at den er i "god bruksstand".

Kule og sjeldne - men slett ikke dyre

Motor fra Mazda

Rocsta er basert på en firehjulstrekker brukt av den koreanske hæren, også den utviklet av Asia Motors. Det er ikke vanskelig å se Jeep-inspirasjonen i designet, det er tydeligvis enkelt og greit slik en bil som dette skal se ut.

Rocsta er en ganske primitiv konstruksjon, men terrengegenskapene skal være svært gode. Under panseret finner vi en 2,2-liters dieselmotor levert av Mazda. 61 hestekrefter sier oss at heftig akselerasjon ikke var noe tema her. 

Denne japaneren ser du heller ikke hver dag

Hyggelig pris

Eksemplaret i Harstad er varebil-registrert og har to seter. Men får du tak i passende baksete, koster det ikke noe avgiftsmessig å bygge den om til personbil - hvis det skulle være ønskelig.

Registerreim, olje og filter er akkurat byttet. Bilen har noe overflaterust, men selgeren forsikrer om at det ikke er farlig rust i rammen.

Og det trenger ikke koste skjorta å kjøpe offroader som skiller seg ut i trafikken, prisantydningen er hyggelige 29.341 kroner.

Klikk her for å se annonsen på bilen:

Lagt ned i 1999

Rocsta kom forresten på markedet i 1990 og gikk fram til 1997. Asia Motors solgte den svært rimelig på hjemmemarkedet, det ga brukbare salgstall i flere år.

Midt på 70-tallet ble Asia Motors overtatt av Kia. Da Kia selv fikk store problemer med slutten av 90-tallet, ble merkevaren Asia Motors lagt ned - og oppfølgeren Retona ble solgt som en Kia.

Vet du noe mer om Rocsta og Asia Motors? Skriv i kommentarfeltet under:

En annen sjelden offroader - sjekk denne!