Her setter Petter Solberg verdensrekord

Ikke se dette klippet rett før du skal ut å kjøre bil!

Petter Finland
Petter Finland

For artikkelfofatteren gikk det skikkelig i dass. Det var under Numedalsrally som går i og rundt den lille bygda Rødberg i Nore og Uvdal kommune at det smalt. Rallyet inneholder blant annet etappen Smådøla, tre mil med lynraske veier på snaufjellet.

Min fryktløse kartleser Roger Eilertsen og jeg hadde kvelden før sittet og sett på de klippene du nå skal få se, og vi hadde blitt inspirert - alt for inspirert - og nå stod vi klare for å gi alt på Smådøla.

Verdensrekord

Det å ha etapperekord, altså å være den raskeste som noen gang har kjørt en spesiell rallyetappe, det henger skyhøyt blant rallyførerne. Å vinne et rally kan være et resultat av mange faktorer, men etapperekordene viser hvem som er raskest.

Av alle rallyetapper blant alle løpene i rally-VM så er det Ouninpohja-etappen i Finland som henger aller høyest. Det er her man virkelig skiller gutter fra menn.

Det klippet du skal få se med Petter Solberg skjønner du, viser han på det som er verdens raskeste rallyetappe - og han setter verdensrekord!

Er dette det kuleste rally-teamet?

Gnisten, gløden og smilet

Petter Solberg hadde kjørt av veien under fredagens kjøring. Han kom slukøret til middag på hotellet der også denne skribenten bodde, og han var sterkt preget av influensalignende symptomer. Ikke opptimalt for en rallyfører - spesielt ikke under det raskeste løpet i VM-sesongen. Men under frokosten på lørdag var det en annen Petter som møtte oss. Tilbake var gnisten, glødet, og smilet, og vi visste at det var noe stort i vente.

"He is going for the record!"

Petter startet lørdag under de såkaldte SuperRally-reglene, og var sjanseløs på en totalplassering. Men vi visste alle hva slags plassering Petter var ute etter. Ryktene spredte seg på serviceplass: "He is going for the record!" Det var ingen tvil, Petter Solberg fra Norge skulle gå for rekorden på den mest prestisjerike etappen i rally-VM - han skulle slå tiden til selveste Colin McRae. Det skulle skapes motorsporthistorie.

Vitner til noe spesielt

I et lite blåbær av en Ford Fiesta diesel kjørte kamerat Lars og jeg så hardt vi turte for å rekke ut på spesialprøven. Vi fant oss et perfekt sted, og ventet. Og da Petters blå Subaru kom til syne, så visste vi at vi var vitne til et historisk øyeblikk. Det gikk fort: Petter var raskere enn Marcus Grönholm, raskere enne Sebastien Loeb, og raskere enn Colin McRae. Han var verdens raskeste.

Den unge, norske lysluggen kjørte seg rett inn i historiebøkene, og jeg og Lars kunne i de finske skogene stå med grusstøv i tennene og gåsehud på armene med en ydmykt smil om munnen - vel vitende om at vi hadde vært vitne til noe helt, helt spesielt.

Så smalt det

Noen år etter stod jeg selv til start i en rallybil. En blodtrimmet Volvo 240 der bare støtdemperne koster 60.000 kroner. Vi stod på starten av Smådøla-etappen under Numedalsrally, og sterkt inspirert av Petter Solberg ville vi skape egen historie. Det gikk en stund. Men i hvert fall én av oss burde skjønt at man med så liten rutine ikke kan holde et sånt tempo i rallyskogen - og komme ustraffet fra det.

Det smalt, og det smalt godt. Avkjøringen skjedde på et raskt parti, vi dro av veien, skled bortover på siden i nesten 40 meter, så traff vi en stein. Opprettingen tok to måneder, og vi sverget på aldri mer å se dette klippet før vi skulle ut å kjøre. Og det bør kanskje ikke du gjøre heller?

Lurer du på hvordan en Porsche rallybil høres ut? Hør her!

Se Petters verdensrekord her!

Et lite tips: Ta på deg hodetelefoner og skru lyden på fullt, da får du litt inntrykk av lydnivået i en WRC-bil!

1) Kule øyeblikk: Klipp 1, tid: 2.22: Petter er nede og justerer på oppsettet.

2) Kule øyeblikk: Klipp 1, tid 3.24: Petter holder for langt til høyre på det kjente "hoppet ved det gule huset", her holdt han på å dra med seg en fotograf!

3) Kule øyeblikk: Klipp 1, tid 6.22: Kartleser Phill Mills sier de magiske ordene: "It gets faster now." Dette er rallymagi!

4) Kule øyeblikk: Klipp 2, tid: 1.10: En superkonsentrert Petter Solberg skal inn i en trang hårnål. Filmet på sjåføren, og vi ser det klassiske ansiktsutrykket med åpen munn.

5) Kule øyeblikk: Klipp 2, tid: 6.45: "Bad vibration in the moose." Den siste delen av etappen kjørte Petter med punktering. Det var ikke elgen som vibrerte, men massen i dekket som ekspanderer under punktering og gjør det mulig å fortsette (har siden blitt forbudt.)

6) Kule øyeblikk: Klipp 2, tid: 7.04: En tydelig stolt Petter bekrefter etapperekorden, og dermed motorsporthistorie på VM-nivå.