Brøytesjåfør Kim Ove Thomassen enorme menger med snø han må frese bort før veien kan åpens. Foto: Privat
Brøytesjåfør Kim Ove Thomassen enorme menger med snø han må frese bort før veien kan åpens. Foto: Privat

Her prøver Kim Ove å åpne veien

- Nå er vinteren kommet.

Brøytesjåfør Kim Ove Thomassen jobber både i bredden og høyden når han freser opp veien i Bakfjorden onsdag, for å åpne strekningen Snefjord – Havøysund etter at den har vært stengt, melder Finnmark Dagblad.

Utfordringen med å holde fjellovergangene i Finnmark åpne er mange. Først må brøytemannskapet sørge for å få full bredde på veien. Skavler skal freses vekk, spesielt i svingene skal man frese bort snøen slik at bilførere har sikt når de kjører. Så skal det også freses kanaler ved siden av veien slik at snø heller fyker ned dit, forklarer han. Som det vises av bildet kan brøyteskavene fort bli flere meter høye.

Mye styr

Brøyting høyde
Brøyting høyde

– I dag har vi kun fått frest veibredde. Vi skal begynne med kanaler i løpet av torsdag. Når det er gjort vil det ta lengre tid før snøen fyker inn på veien, sier han.

Sjefen sjøl i entreprenørfirmaet Svein Thomassen AS, Svein Thomassen, forteller at slike snømengder blir til på omtrent en uke.

– Det viser hva vinteren har kommet med, og hvor mye styr det er. Mannskapet har en jobb å gjøre for å holde veien åpne. Slik vil det alltid være med brøyting, sier han.

Strekningen er nå åpen, men fortsatt er det noen strekinger i Finnmark som er stengte eller er åpne mot kolonnekjøring.

Les flere bil- og motorsaker i Finnmark Dagblads motormagasin her

Kjørte ned snømann - nå er han uten jobb