Her kjører de bil og sender SMS – samtidig

Ford lanserer kjøreprogram i Norge. Se video:

Både en av verdens beste rallycross-utøvere, Andreas Bakkerud, og Fremskrittspartiets Bård Hoksrud hadde store problemer med å holde seg innenfor kjeglene da Ford og forsikringsselskapet If inviterte til lansering av opplæringsprogrammet Ford Driving Skills For Life denne uken.

– Du merker at du er veldig ukonsentrert. Det viser at det er viktig å ikke bruke mobiltelefonen når man kjører bil, sa en overrasket Hoksrud etter en kjøretur litt utenom det vanlige.

Viktig og riktig

Ford Driving Skills For Life er skreddersydd for unge sjåfører og er allerede lansert i en rekke land. Mer enn én million sjåfører mellom 18 og 24 år har enten gjennomført opplæringsprogrammet med Fords proffe instruktører på et arrangement, eller gjennomført kurset via Online Academy.

– Det er dessverre altfor mange unge sjåfører som omkommer fordi de mangler erfaring bak rattet. Målet er å lære deltagerne å bli bedre og sikrere sjåfører. Det er gledelig å se at allerede i dag har flere unge meldt seg på vårt opplæringsprogram. Det tyder på at vi gjør noe som både er viktig og riktig, sier administrerende direktør i Ford Motor Norge, Per Gunnar Berg.

Tok bilder av politiet med mobilen – mens han kjørte bil

Dødsulykker på grunn av mobilbruk

Sammen med If vil Ford tilby hele 350 unge sjåfører en dag med morsom og lærerik kjøreopplæring på Rudskogen den 13. eller 14. oktober i år. Der får de blant annet selv erfare hvor farlig det er å kjøre mens de fikler med mobiltelefonen.

Ifølge en fersk If-undersøkelse er det nesten dobbelt så mange unge som eldre som sender SMS, surfer eller gjør andre ting med mobilen mens de kjører bil. Mens 2 av 10 nordmenn oppgir at de gjør dette, er andelen i aldersgruppen 18-29 år 4 av 10.

Ifølge en gransking av norske dødsulykker mellom 2011 og 2015 som Transportøkonomiske Institutt (TØI) har foretatt, skyldes mellom 2 og 4 prosent av dødsulykkene uoppmerksomhet i forbindelse med bruk av mobiltelefon.

Seks av ti bryter loven hvis de bruker mobiltelefon i bilen

Målet med Fords føreropplæringsprogram er å gi unge sjåfører erfaringer som gjør dem til bedre sjåfører.
Målet med Fords føreropplæringsprogram er å gi unge sjåfører erfaringer som gjør dem til bedre sjåfører.

Klikk her hvis du vil melde deg på gratis kurs (ekstern lenke)

Simulerer promille og bakrus

Ford Driving Skills For Life-programmet utfordrer de unge på alt fra fart til distraksjon. De får også prøve utstyr som simulererer narkotikabruk, promille og bakrus.

Målet med programmet er å utvikle ferdigheter til å gjenkjenne farer, håndtere bilen, vurdere avstand og hastighet.

Det er også opprettet en egen hjemmeside, hvor de unge kan gjennomføre deler av programmet digitalt. Det består av både videoer, besvaring av spørsmål og gjerne å utføre øvelsene i praksis etterpå.

– Dette bør folk søke på. Du lærer masse om bilkontroll og å pushe egne grenser. Det er moro og lærerikt, og det er alltid kult å kjøre bil, er Andreas Bakkerud sitt råd til de mange unge som kan få kurset helt gratis!

Se video øverst i denne saken.

LES OGSÅ: Disse bilmerkene har de mest aggressive sjåførene