Her kaster mange penger rett ut av vinduet

Prisene varierer enormt – gjett hvor det er dyrest!

Spylervæske er noe alle bileiere trenger. Men hva du betaler for den, varierer mye!
Spylervæske er noe alle bileiere trenger. Men hva du betaler for den, varierer mye!

Spylervæske er noe alle bileiere trenger, særlig på denne tiden av året.

Stadig flere veier blir saltet på vinterstid. Det betyr også ofte at frontruta får et lag med grå saltlake. Dette gror fort fast, og det eneste som hjelper for å få god sikt igjen, er rikelig med spylervæske.

Derfor er da også vi nordmenn storforbrukere av dette produktet, som gjerne kjøpes inn på fireliters plastkanner.

Trenger akkurat der og da

Men har du noen gang fundert på hvorfor prisene på spylervæske varierer så mye? På enkelte bensinstasjoner må du ut med over 70 kroner for en kanne. Andre steder kan du komme ned i en tredjedel av denne prisen. Og det for noe som i utgangspunktet framstår som nøyaktig samme produkt.

Brooms bilekspert Benny Christensen mener forklaringen på dette er enkel:

– Ja, her handler det om fri konkurranse – og om å tilby kunden et produkt han eller hun trenger akkurat der og da. Her er jo bensinstasjonene i en særstilling. Når du svinger inn på en av dem og er tom for spylervæske, da betaler du hva det koster. Selv om det i mange tilfeller er som å hive penger ut av vinduet, sier Benny.

'TILBUD' - men spesielt billig er det ikke med 65 kroner for fire liter spylervæske.
"TILBUD" - men spesielt billig er det ikke med 65 kroner for fire liter spylervæske.

Slik unngår du saltskader på bilen din

Finnes mange alternativer

– For de tar seg godt betalt?

– Gjett om de gjør! Dette er et produkt som det koster lite å lage. Det skal naturligvis distribueres også, men likevel: Vi snakker noen veldig hyggelige marginer her, som bensinstasjonene naturligvis kan glede seg godt over. Mens vi bilister i praksis betaler overpris, mener Benny.

Han har imidlertid noen gode råd, for de som ønsker å unngå dette:

– Ja, heldigvis finnes det mange alternativer til bensinstasjonene. Du kan for eksempel kjøpe i dagligvarebutikker, byggvarehus eller hos de som driver med bilrekvisita. Spylervæske får du etter hvert på en rekke steder. Felles for de fleste av dem, er at prisen ligger langt lavere enn på bensinstasjonen. Det må de nok også, ettersom disse i mindre grad appellerer til de som MÅ ha spylervæske akkurat nå. Men har du litt plass i en bod eller i garasjen, er det bare å kjøpe inn og ha ditt eget lille lager, sier Benny.

Bensinstasjonene merker nok til en viss grad konkurransen fra andre som selger billigere. Det er ikke helt uvanlig med 'pakkepris' hvis du kjøper flere kanner i slengen. 
Bensinstasjonene merker nok til en viss grad konkurransen fra andre som selger billigere. Det er ikke helt uvanlig med "pakkepris" hvis du kjøper flere kanner i slengen. 

Topp 10: Dette bør du tenke på i kulda

"Nødlager"

Han legger til:

– Å kjøre rundt med en fireliters kanne i bilen er ikke alltid så enkelt. Det tar jo plass, men en halvliters plastflaske med spylervæske som "nødlager" er det som regel mulig å putte i ett eller annet rom i bagasjerommet. Veldig lurt når du går helt tom og desperat trenger å få spylt vinduene.

Tidligere var det også ganske vanlig å lage sin egen spylervæske. Det er det ikke så mange som gjør lenger, men det er fullt mulig.

Byggvarehusene er blant de som som presser prisene i dette markedet. Denne prisen gjelder for tre liter. 
Byggvarehusene er blant de som som presser prisene i dette markedet. Denne prisen gjelder for tre liter. 

Må tåle nok minusgrader

– Jada, da kan du enten kjøpe konsentrat, som du blander ut med vann. Eller du kan kjøpe isopropanol, det får du blant annet på jernvarebutikker. Denne blander du med vann og litt zalo, dermed har du din helt egne spylervæske og du har spart mange penger. Bare pass på at blandingen blir "sterk" nok. Spylervæska må tåle minusgrader.

– Her er det nemlig forskjeller ute og går. Ikke alle spylervæsker tåler like mye kulde. Det er viktig å sjekke emballasjen. Husk også at temperaturen kan endre seg mye, hvis du for eksempel drar til fjells. Da må du ha spylervæske som tåler tilstrekkelig mange minusgrader. Hvis ikke vil den fryse, og det kan igjen gi betydelige skader på bilen, avslutter Benny.

LES MER: Dette tallet er det lurt å sjekke nå

Når det blir skikkelig kaldt, må du også ha spylervæske som tåler kulde. Foto: NAF.
Når det blir skikkelig kaldt, må du også ha spylervæske som tåler kulde. Foto: NAF.

Feil farge på frostvæske: Det kan bli dyrt