Her er "tyv-trikset" når du mangler riktig verktøy

Hobbymekaniker trenger råd fra Brooms bilekspert.

Illustarsjonsbilde
Illustarsjonsbilde

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei, jeg vet jeg helst skal skru til mutteren i navet bak med momentnøkkel etter å ha hatt hjullageret av, men jeg har ikke momentnøkkel for hånden. Så: Hvordan skal jeg få skrudd mutteren sånn noenlunde passe hardt uten momentnøkkel? Skal jeg bare skru med fingrene så hardt jeg klarer eller skal jeg skru lett med skralle, evt. hvor lett? Kan du gi meg et såpass bra svar at jeg ikke ødelegger noe?

Takk for svar!

¨

Benny svarer:

Jepp – det er helt riktig. Det er viktig å bruke momentnøkkel på dette. Kanskje du kan få lånt deg en – eller kjøpe en – de koster ikke mye. Det er etter min mening ”standardutrustning” i enhver hobbymekanikers garasje. Selv hjulmuttere bør skrus til med momentnøkkel, og det er ikke så lenge til vinterhjulene skal på igjen.

Tyv-trikset her er å skru til mutteren litt hardt (ca 4 – 6 kg), mens hjulet roterer (da får du lageret / navet skikkelig sentrert og på plass), løsne så igjen til at du akkurat har en liten slakke og skru forsiktig til med fingrene til du har bare en bitte, bitte liten slakke (kjennes best om du har hjulet påmontert).

Da skal det være noenlunde riktig. Grunnen til at det skal være en liten slakke er at lageret utvider seg på grunn av varmgang når du kjører. Er det ingen slakke, vil lagret ”skjære seg igjen” ganske kjapt.

Få tak i en momentnøkkel og gjør dette skikkelig i henhold til verkstedhåndboka er mitt råd til deg.

Lykke til!

Del med Facebook-vennene dine


LES OGSÅ: Slike timepriser er en hån mot vanlige arbeidsfolk

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: