Brooms redaksjonssjef er ute og tester Mercedes sin ferskeste, ladbare hybrid – GLE 500e.
Brooms redaksjonssjef er ute og tester Mercedes sin ferskeste, ladbare hybrid – GLE 500e.

Her er SUV-en som ble utsolgt på én dag

Endelig på plass i Norge – og vi tester den.

Det er ikke så ofte at en bilmodell faktisk blir utsolgt. Det går jo stort sett an å få tak i flere. Men da Mercedes avslørte at de kom med en ladbar hybrid av den populære SUV-en GLE, skjedde det noe uvanlig. Da de åpnet opp for bestilling, ble samtlige av de ladbare bilene som var bestilt til det norske markedet revet bort. På én dag! 

50 nordmenn kastet seg altså over denne millionbilen, og sikret seg sitt eksemplar, før det var gått 24 timer. Og før de hadde fått prøve den!

Nå er den kommet til Norge – og vi er i gang med å teste den. 

Navne-krøll

Men bare for å forklare kort dette med navnet først. Bilen du ser på bildene minner deg kanskje mistenkelig om en annen SUV – nemlig Mercedes ML? Og det stemmer. Det er samme modell. Men i forbindelse med faceliften fikk den en helt ny betegnelse, i tråd med resten av navnene i Mercedes-familien. ML ble til GLE.

GL er nå de første bokstavene til alle SUV-ene med stjernelogo – mens E-en sier noe om størrelsen. Denne plasserer seg over GLC (som før var GLK) og GLA.

Ja, litt forvirrende er det kanskje, men egentlig er systemet mer logisk og oversiktlig nå enn før. 

I alle fall: La oss ta en telefon til Brooms utsendte, redaksjonssjef Vegard, og høre hvordan det går. 

Les også: Her får du superkrefter på "tilbud"

"Billig" millionbil 

Ring, ring ...

– Heisann, Knut! Lurer du på hvordan det er å kjøre ladbar premium-SUV?

– Ja, det er akkurat det jeg gjør. Dette er jo i utgangspunktet en modell vi er godt kjent med fra før, men den ladbare hybriden er vel en spennende nyhet.

– Helt klart. Den passer avgiftssystemet som hånd i hanske. Joda, GLE 500e starter på knappe millionen, og ender fort på 1,2 når du har fått med passelig med ekstrautstyr. Men likevel er den 500.000 kroner billigere enn "vanlig" GLE 500 – som må klare seg med kun bensinmotor og som selv med 435 hk har mindre effekt...

Les også: Stor SUV-nyhet avslørt ved en feil

Svært stille

– Ja, fortell litt om hvordan dette er å kjøre...

– Det mest spesielle er å kjøre den rundt på bare strøm. Da får den mange blikk, rett og slett fordi folk ikke forventer at den skal kunne kjøre rundt som en elbil. Det er ganske morsomt å se reaksjonene.

– Interessant er det også at selv når motoren slår inn, er det utrolig stille i denne bilen. Fantastisk myk gange på motoren og god støyisolasjon gjør at du knapt merker forskjell! Jeg må av og til kontrollsjekke med turtelleren om motoren faktisk går.

– Går som et uvær

– Men det er jo en voldsom effekt på denne bilen. 442 hk skal være "totaleffekten" når elmotoren og V6-eren slås sammen. Det burde vel gi et greit fraspark, selv i en så stor og tung bil?

– Ja, det skal jeg love deg. Det går som et uvær! Girkassen er også veldig fin og kontant. Så når du ønsker det, kan du virkelig kjenne på akselerasjonen. Sånt vokser en vel aldri fra? Men den er likevel helt klart i sitt ess ved cruising på motorveien. Det er vanskelig å komme på en SUV som overgår komforten og stillheten GLE byr på.

Les også: En av de viktigste trendene i bilmarkedet akkurat nå

– Og hvordan er plassen?

– Du er nysgjerrig på bagasjerommet, ja. Det skjønner jeg godt, med tanke på at det tross alt bare rommer 445 liter, mot 690 i en vanlig GLE. Og det er litt spesielt å se inn på den digre "kassen" som ligger der og stjeler plass. Du bør virkelig vurdere om det er nok plass her, før du kjøper.

– Har du fått testet noe med tanke på rekkevidden?

– Nei, så langt har jeg ikke kommet ennå. Men det skal jeg love å gjøre. Mercedes oppgir 30 kilometer, men om det er realistisk vet jeg ikke. Har for øvrig hatt langt høyere forbruk enn det svært lave 0,37 l/mil som er offisielle tall. Det handler mye om at jeg ikke har fått ladet så ofte og kjørt flere turer på mye mer enn 30 kilometer.

Vegard er altså godt i gang med testingen, og vil komme tilbake med en grundigere omtale av bilen når han er ferdig.

Les også: Har solgt biler for en milliard (!) kroner – før lansering