Her er det plass til tre voksne og bagasje

Se Formel-1 konstruktøren - Gordon Murrays revolusjonerende bil!

Forfra
Forfra

Jo da, det er den ikke helt ukjente Formel-1 konstruktøren Gordon Murray som står bak dette bilprosjektet som kalles T.25. Og som høster lovord verden over for sin genialitet. Her kan det virkelig snakkes om å få mye ut av lite.

Smartere enn Smart

Tre voksne pluss bagasje får plass. Tre T.25 kan parkeres i en vanlig ”parkeringsrute” og to stykker kan kjøres parallelt i samme kjørefelt.

Dette er bilen som får en Smart til å rødme av skam, og til å se svær og klumpete ut. T.25 er 30 cm kortere enn Smart og 26 cm smalere.

T25_sida
T25_sida

Sikker

Vi må helt tilbake til 1950-tallet for å finne en mindre bil. Vi snakker BMW Isetta- og Heinkel Kabine – størrelse. Men i motsettning til disse er T.25 en veldig sikker bil. Den er så klart bygd for dagens sikkerhetskrav. Den har sikkerhetscelle, deformasjonssoner foran og bak, bøtter og spann av airbagger, ABS-bremser, ESP osv, osv.

I motsettning til Smart rommer den altså tre personer. Bagasjerommet er ca 160 liter, altså det samme som på en Mini Cooper, og takket være smarte løsninger kan bagasjekapasiteten lett økes til 720 liter men en person om bord. Dobbelt så mye som Smart for å fortsette sammenlikningen.

Lyst på stor bil? Les test av Mercedes ML her:


Opp og fram

En citybil skal også vær praktisk der det er trangt. Derfor åpnes ikke dørene på T.25 utover, men man løfter hele fronten opp og fram.

T25openbak
T25openbak

Motor og girkasse sitter mellom bakhjulene og den trekker så klart på bakhjulene. Motoren er en tresylindret helaluminiumssak på 660 ccm og yter 51 hk / 57 Nm. Ikke helt i formel en klasse det altså, men nok til å gi bilen en toppfart på 156 km/t, mens 0-100 går på ca 16 sekunder. Den veier 575 kg og har et forbruk på 0,38 l/mil.

Kjøres fra midten

Akkurat som på Formel-1 biler sitter sjåføren i midten. Passasjerene sitter litt lengre bak på hver si side.

Gordon Murray er ikke kjent for å hvile på sine laurbær. Nå jobber han videre med et prosjekt, nemlig T.27 som skal bli en elbil.

Les også: Hva sier vår nybil-guide om Think

T25parkering
T25parkering