Her er det fortsatt vinterføre!

Se hvor de våknet opp til dette synet.

Jan Erik Kristoffersen passerte Hauksjøen torsdag morgen, og ble overrasket av sørpe på veien. Foto: Jan Erik Kristoffersen
Jan Erik Kristoffersen passerte Hauksjøen torsdag morgen, og ble overrasket av sørpe på veien. Foto: Jan Erik Kristoffersen

- Det lå vel åtte centimeter med sørpe på veien, og det var ordentlig sporete. Det snødde svære snøfiller, og var hvitt på toppene rundt, forteller Sten Vonka Danielsen til Finnmarken.

Torsdag morgen kjørte han fra Kirkenes til jobb på Gandvik. Bildet tok han da han nådde Hauksjøen ved Bugøyfjellet, og da viste termometeret på bilen 1 grad.

- Jeg kjørte selvfølgelig med sommerdekk, for det er jo sommer, tror man. Så da var det ikke annet å gjøre enn å slakke farten ned og kjøre forsvarlig, sier han.

Del med dine Facebook-venner

Det er ikke første gang Vonka Danielsen opplever snø på tidspunkt der man tror det skal være varmt i været, men at det skjer så seint på året er sjeldent.

- Det har jo skjedd, men da er det helst i mai. Det er uvanlig at det skjer så sent, og jeg har aldri opplevd at det har vært så ille, sier han.

Tempearturmåleren til Jan Erik Kristoffersen viste 1 grad. Foto: Jan Erik Kristoffersen
Tempearturmåleren til Jan Erik Kristoffersen viste 1 grad. Foto: Jan Erik Kristoffersen

Sludd i Vadsø

Også Jan Erik Kristoffersen forteller om sørpedekte veier ved Hauksjøen. Torsdag morgen satte han seg inn i lastebilen i Vadsø for å kjøre til Kirkenes.

- Allerede da merket jeg at det var sludd i lufta, forteller han.

Da han kom til Brannsletta, så han at det var snø på fjellet i Sør-Varanger.

- Bildene tok jeg ved Hauksjøen. Der var det et strekke på omtrent tre kilometer der veien var dekket av sørpe, forteller han.

Et par ganger i måneden kjører han mellom Vadsø og Kirkenes, men det er sjelden noe som dette inntreffer.

- Det er bra lenge siden. Jeg har vært borte i det før, men det må være ti-femten år siden, sier Kristoffersen.

Vind fra Finland

På Meteorologisk institutt kan meteorologikonsulent Trond Robertsen bekrefte at det er sjelden snø faller så sent som i slutten av juni. Han forteller at torsdagens snøfall skyldes et lavtrykk som kom oppover fra Finland.

- Sentrum av lavtrykket kom slik at Øst-Finnmark var direkte eksponert for nordavinden. Denne vinden ble hentet ut fra et område hvor det var veldig kald luft, spesielt i høyden. Og da det kom nedbør i tillegg, ble det hvitt, forteller han.

Hele Varangerhalvøya - fra Berlevåg og østover - ble offer for snøbygene og kulda.

Vil bli bedre

Robertsen kan love en forbedring framover.

- Det har vært kaldt i Nordland og Troms også, men nå blir det bedre. Vi får et lavtrykk lenger vest, og da kommer det varmluft oppover. I morgen melder vi betydelig varmere vær for Nordland, så beveger det seg nordover til Troms i morgen kveld. Deretter til Vest-Finnmark, og så til Øst-Finnmark, forteller han.

De stigende temperaturene vil nå Øst-Finnmark lørdag.

- Men det begynner å hjelpe på allerede fra i morgen ettermiddag. Men så skal det jo ikke så mye til før det hjelper på heller, bare vi kommer opp i tosifra blir det betydelig varmere, sier han.

- Snø for siste gang

Han kan ikke love skikkelig sommervær ennå.

- Nei, dessverre ser vi ikke noe parkering av et godt og varmt trykksystem. Det kommer til å være mye fram og tilbake, sier han.

Men snøen, den håper han Øst-Finnmark har sett for siste gang denne sommeren.

- Jeg tror vi kan si takk og farvel til den nå, sier han.

Les flere bil og motosaker i Finnmarkens motormagasin her