Her er det bare å prute i vei!

Du kan spare mye ved å tenke litt utradisjonelt når du kjøper bil.

Sedanutgavene er ofte langt mer tungsolgte enn ditto stasjonsvogner, så her kan man ofte prute ganske mye på prisen.
Sedanutgavene er ofte langt mer tungsolgte enn ditto stasjonsvogner, så her kan man ofte prute ganske mye på prisen.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei takk for interessant artikkel rundt hvilken SUVer man best kan prute på. Nå er ikke denne biltypen aktuell for oss, men vi funderer i stedet på en større sedan og mener å ha hørt at det også er en biltype hvor det er mulig å gjøre svært gode kjøp hvis man velger dette i stedet for en stasjonsvogn. Det hadde vært interessant å få høre om det stemmer med dine erfaringer og om du kanskje også kunne gitt noen konkrete råd rundt dette?

Benny svarer:

Heisann. Hyggelig at den SUV-saken falt i smak! Det er alltid smart å kartlegge markedet litt før man skal kjøpe bil, det gjør det naturligvis også lettere å vite hva man kan gjøre litt ekstra gode kjøp på.

Det har i mange år vært slik at "alle" skal ha stasjonsvogn. Det har igjen gjort at svært mange biler selges nesten bare som stasjonsvogn - og tendensen er nøyaktig den samme på brukmarkedet. Det er stajonsvognene som blir etterspurt, mens sedanene lever et stille liv i skyggen.

Dette gjelder strengt tatt nesten samtlige bilmodeller som selges både som stasjonsvogn og sedan. Kronemessig sett er det nok på de store og mer luksuriøse bilene som var dyre som nye at det er aller mest å spare. Audi A6, Mercedes E-klasse og BMW 5-serie - her kan du gjøre gode kjøp på sedanene.

VW Passat er heller ikke noe dumt alternativ. Også sedanen har kjempestort bagasjerom og bør duge for de aller fleste. Forrige generasjon Passat debuterte forresten først som sedan, så der var det endel som kjøpte før stasjonsvogna kom. Det betyr igjen at det er endel biler å velge mellom på bruktmarkedet. De er skal koste en god del mindre enn stasjonsvogna.

Blir liggende lenge

Skal du sikre deg klisjeen "mye bil for penga" bør du gå for en fransk sedan. Der er det bare å prute i vei. Peugeot 607, 407 og Citroen C5 er eksempler på dette. Dessuten kan du gjøre kupp på endel koreanske og japanske sedanutgaver. Mazda 6, Honda Accord og Hyundai Sonata er noen eksempler, men også biler som Toyota Avensis og Subaru Legacy er tungsolgte som sedan - men svært populære som stasjonsvogn.

Av litt mer "hårete" biler kan Audi RS6 sedan og Volvo S80 V8 AWD nevnes som to med solid avskrivning rent kronemessig - selv om de forsatt koster en slant...

De solgte ikke veldig godt som nye heller og det som kommer ut på bruktmarkedet har en tendens til å bli liggende svært lenge, hvis ikke prisen er lav nok i utgangspunktet. Det virker nesten som folk har glemt disse bilene.

Vi skal heller ikke glemme Saab, der går det mildt sagt trått med omsetningen om dagen. Det gjør det enda tyngre å selge noe som helst annet enn stasjonsvogner. 9-3 og 9-5 sedan er derfor biler du kan prute mye på. Men vær obs på at disse også kan bli svært vanskelige å selge den dagen du selv ønsker å gjøre det, derfor anbefaler jeg kun hvis du har tenkt å ha bilen i mange år.

Lykke til med sedanjakten!

LES OGSÅ: Disse SUV-ene kan du prute på

Del med Facebook-vennene dine

Del med Facebook-vennene dine


Les også: Slik unngår du flatt batteri i vinterkulda

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Prut til selgeren blir sint!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: