USA politibil skrått bakfra
USA politibil skrått bakfra

Her er den nye super-politibilen

Nå er det ut med diger sedan - og inn med SUV.

Husker du da politiet i Norge kjørte omtrent bare Volvo? Litt på samme måten er det fortsatt i USA, bortsett fra at merket der er Ford.

Ford leverer nemlig rundt tre fjerdedeler av alle politibiler i USA, der Crown Victoria utgjør hoveddelen. Dette er en diger sedan med (selvfølgelig) V8-motor.

Og selv om det ikke fokuseres like mye på utslipp og forbruk i USA som det gjør her hjemme, er det mange som synes det er like greit at Crown Victoria-modellen skal fases ut neste år - og politiet dermed må tenke nytt.

SE OGSÅ: Her ender superbilen til det italienske politiet

Stor SUV

Da tror du kanskje de velger Toyota Prius eller kanskje en bil med sparsommelig dieselmotor? Nei, ikke akkurat!

En av bilene som skal bli et velkjent syn i "uniform" de neste årene er SUV-en Ford Explorer. Den kommer i ny utgave til 2011-modellåret og en egen politiversjon er allerede på plass.

LES MER OM BILEN: Her er nye Ford Explorer

Tøff konkurranse

Den kommer med med både to- og firehjulstrekk. Under panseret finner vi en 3,5-liters V6-er - altså ikke akkurat noen miljømotor. Men det amerikanske politiet kan i alle fall glede seg over at den tross størrelsen og motoren faktisk bruker 20 prosent mindre drivstoff enn Crown Victoria.

Det er forresten ikke gitt at Ford i framtiden vil klare å holde politibilen-andelen sin like høyt som i dag. Både Chrysler og GM har nylig vist politibilkonsepter basert på eksisterende modeller - biler som har ambisjoner om å ta sin del av denne kaka.

LES OGSÅ: Hvordan kjenner jeg igjen en sivil politibil?

USA-politibil-forfra
USA-politibil-forfra