Her er den – bilen som kan gjøre dem til Norges største merke

BRÜSSEL (Broom/TV 2). Toyotas nye elbil har Europa-premiere.

Endelig er det klart for ny elbil fra Toyota, den kommer til Norge sommeren 2022.
Endelig er det klart for ny elbil fra Toyota, den kommer til Norge sommeren 2022.

Lenge knivet Toyota og Volkswagen om å være Norges største personbilmerke. Så stakk VW fra – nå er det lenge siden Toyota tronet øverst. I et marked med stadig mer elektrifisering, har Toyota også tapt salg på at de lenge var uten ladbare biler.

Men nå kan det bli comeback i toppen. Neste år kommer nemlig Toyota med sin første elektriske personbil. bZ4X heter den og har akkurat hatt Europa-premiere i Belgia.

Vi i Broom var til stede der – og fikk se nærmere på bilen som garantert kommer til å bite sterkt fra seg på registreringsstatistikkene neste år.

Minst 450 kilometer på strøm

Hvordan starter så Toyota den elektriske offensiven sin? Jo, med en SUV i det som kalles D-segmentet. Litt mer folkelig forklart: I familiebilklassen.

Også Toyota har fått med seg at Norge er tidlig i det grønne skiftet.
Også Toyota har fått med seg at Norge er tidlig i det grønne skiftet.

Det er naturligvis ikke tilfeldig, Dette er en bilklasse som vokser fort over hele verden. En rekke konkurrenter tilbyr allerede elektriske biler i dette segmentet. bZ4X går rett i strupen på biler som Hyundai Ioniq 5, VW ID.4, Ford Mustang Mach-E og Tesla Model Y – for å nevne noen.

For å gå rett til det mange potensielle kjøpere helt sikkert lurer på: Hva blir rekkevidden på nykommeren? Det nøyaktige tallet er faktisk ikke klart ennå, men det Toyota sier i Belgia er «minst 450 kilometer». Uten å spekulere altfor dristig, tipper vi det betyr et sted mellom 450 og 500 kilometer.

Her står nykommeren i Belgia, og blir nøye inspisert.
Her står nykommeren i Belgia, og blir nøye inspisert.

Levetid på batteriet

Dermed legger Toyota seg ganske midt på treet i denne sammenhengen. Bilen er utstyrt med en batteripakke på 71,4 kWt. Og med lang erfaring med batterier og hybridteknologi, lover Toyota en drivlinje som skal være svært effektiv og utnytte kilowattene på en optimal måte. Selv etter 10 års kjøring, forventes det at batteriet fremdeles leverer minst 90 prosent av sin opprinnelige ytelse.

Plattformen er fleksibel og skal danne utgangspunkt for flere elbiler de neste årene.
Plattformen er fleksibel og skal danne utgangspunkt for flere elbiler de neste årene.

På hurtiglading skal den komme seg til 80 prosent batterikapasitet på 30 minutter, da forutsatt ideelle forhold. Maksimal ladehastighet er på 150 kW.

For norske kjøperne er det naturligvis også svært interessant at bilen kommer med firehjulstrekk. Denne utgaven har en motor på hver aksel. Samlet ytelse er 217,5 hestekrefter, det gir 0-100 kmt/t på 7,7 sekunder. Velger du bilen med forhjulsdrift, har den 204 hestekrefter og gjør 0-100 km/t 8,4 sekunder.

Toyota starter den store elbiloffensiven sin med en SUV i familiebilklassen.
Toyota starter den store elbiloffensiven sin med en SUV i familiebilklassen.

Ikke størst bagasjerom

Firehjulstrekksystemet er i likhet med en god del annet på denne bilen utviklet i samarbeid med Subaru, deres utgave heter Solterra. Toyota lover at det skal gi klasseledende offroadegenskaper. Kanskje ikke så viktig for mange av kjøperne, men på krevende norske vinterforhold kan det helt sikkert komme godt med noen ganger.

Den innvendig plassen er svært god. Baksetet er rommelig og har bra plass til både bein og hode. Bagasjerommet er på 452 liter. Her er flere av konkurrentene større, samtidig gjør den fallende taklinjen at det ikke er så veldig mye å hente på å stable i høyden. Toyota har altså prioritert sporty design (og aerodynamikk) fremfor mest mulig plass.

Bilen har ikke frunk. Men den kan ha last på taket og trekke henger opp til 750 kilo.

Salget starter nå, etter planen er bilen i Norge til sommeren.
Salget starter nå, etter planen er bilen i Norge til sommeren.

Kraftige «hjulbuer»

Foran domineres førermiljøet av en svært bred midtkonsoll, med stor skjerm. Det ser moderne og særpreget ut, her har Toyota absolutt ikke noe å skamme seg over.

452 liters bagasjerom er ganske midt på treet i klassen.
452 liters bagasjerom er ganske midt på treet i klassen.

Som vi ser hos mange bilprodusenter nå, er det utstrakt bruk av resirkulerte materialer i interiøret. Toyota dropper også skinn. På den utstilte bilen i Belgia er det litt billigfølelse over setetrekkene, det samme gjelder dørsidene, med mye hardplast.

Utvendig har Toyota droppet kunstig grill. Foran er det smale og stramme lykter med en stripe mellom som binder dem sammen. Selve fronten er høyere enn på en del konkurrenter, det bidrar til SUV-følelsen. Det samme gjør utstrakt bruk av sorte paneler, dette er noen av de kraftigste «hjulbuene» vi har sett på en stund.

Bak strekker lyktene seg over hele hekken, samtidig som en kraftig skliplate under støtfangeren igjen understreker offroad-følelsen. I sum blir dette en av de mest sporty elektriske SUV-ene på markedet.

Førermiljøet domineres av en bred og robust midkonsoll.
Førermiljøet domineres av en bred og robust midkonsoll.

Kommer til sommeren

Toyota har naturligvis spekket bilen med teknologi. Her får du alt de kan tilby på sikkerhetsfronten, som ikke er småtterier. Bilen har en rekke førerstøtteystemer. Og som trenden er nå: Den kan oppdateres trådløst.

Priser er ikke klare ennå, det eneste vi vet er at Toyota sier de skal være «konkurransedyktige». Ut fra det kan vi spekulere i en startpris som begynner med et 4-tall, mens mer påkostede utgaver nok vil passere en halv million.

Salget er øyeblikkelig i gang, den norske importøren venter bilen til landet sommeren 2022. Og da tar det neppe lang tid for bZ4X blir et svært vanlig syn på norske veier.

Viktig nyhet nærmer seg: Nå er prisene klare

Se video av nye Toyota bZ4X under: