Her er de minst sikre nybilene

Krasjtestene for 2009 viser at seks nybiler skiller seg ut i negativ retning.

PS urban cruiser ncap (Foto: www.euroNCAP.com)
PS urban cruiser ncap (Foto: www.euroNCAP.com)

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) har blitt fasiten på måling av kollisjonssikkerhet i vår del av verden. I fjor testet de 33 bilmodeller. Av disse fikk hele 27 fem stjerner - som er høyeste score.

Seks biler nådde ikke helt opp. To av dem fikk bare tre stjerner, fire fikk fire stjerner.

Se hva som skjer når en nybil krasjer med en gammel - klikk her

Fikk kalde føtter

Verst gikk med med Toyota Urban Cruiser og Suzuki Alto. Spesielt oppsiktsvekkende er det at Urban Cruiser gjorde det så dårlig, på dette området skiller seg den seg kraftig ut i forhold til de andre Toyota-modellene. Særlig på beskyttelse av voksne passasjerer gikk det dårlig med Urban Cruiseren.

- Dette var ingen hyggelig test for Toyota. Jeg vet at flere kunder som hadde bestilt Urban Cruiser fikk kalde føtter etter å ha fått med seg nyheten om dette testresultatet, forteller Brooms bilekspert, Benny Christensen.

Her kan du lese testen på Urban Cruiser

Ble svært overrasket

- Men hvor stor vekt skal man legge på en test som denne?

- Euro NCAP har stor betydning, både for bransjen og bilkjøperne. Det er ikke for ingen ting at dette av mange også brukes i markedsføringssammenheng.

- Samtidig kan Toyota vise til at bilen har gjort det bra i andre tester. Det er små marginer her og jeg personlig ble svært overrasket over at det gikk sånn med Urban Cruiseren. Bilfabrikantene "skreddersyr" langt på vei bilene sine etter denne testen. Derfor er det ekstra rart at Urban Cruiser kom så dårlig ut, sier Benny.

Fire fikk fire

Suzuki Alto skiller seg negativt ut på både fotgjengerbeskyttelse og "safety assist" - sikkerhetsutstyret som skal assistere sjåføren.

Fire bilmodeller måtte nøye seg med fire stjerner i Euro NCAP i fjor. Disse er Chevrolet Spark, Citroën C3 og flerbruker-tvillingbror Citroën C3 Picasso - og Subaru Impreza. De øvrige fikk altså fem stjerner.

På nybiljakt? Her finner du oversikten på alle modeller

Se film fra krasjtest av Urban Cruiser - klikk på videovinduet under: