Her er bilmerkene som kommer aller dårligst ut

Tenker du på å kjøpe bil? Da bør du lese videre

Illustrasjonsbilde (Foto: Scanpix /Liu Jin)
Illustrasjonsbilde (Foto: Scanpix /Liu Jin)

Den amerikanske forbrukergiganten Consumer Reports har akkurat publisert en ny kjempeundersøkelse.

Her titter de inn i glasskula, men driver så vidt ikke bare med gjetning. Denne undersøkelsen baserer seg nemlig på brukererfaringer, trender og tendenser. Og på den måten kommer Consumer Reports fram til en liste over hvor mye feil og problemer de mener man kan forvente seg på neste års modeller.


1,3 millioner biler

Consumer Reports har samlet inn data og informasjon fra 1,3 millioner bileiere – med utgangspunkt i bilmodeller fra 2001 – 2010. Disse resultatene legges så til grunn – og brukes for å forutsi påliteligheten til 2011-modellene.

En tydelig trend i år er at europeiske biler har ”bremset” litt på den positive utviklingen de har hatt det siste årene. Og her er det særlig ”premium-kameratene” Audi, BMW, og Mercedes som viser negativ tendenser.


Tysk "premium" raser

Særlig ille har det i årets undersøkelse gått for Audi. De raser nedover på listen og er på en skuffende nest siste plass.

Men også Mercedes ramler nedover sammenlignet med de siste årene. Det samme gjør BMW, men ikke på langt nær så mye som de andre to.


Opp for amerikanerne

Det som gleder amerikansk bilindustri er at det etter flere år med kriser og elendig kvalitetsundersøkelser, endelig ser ut til å ha snudd. Det er tydelig at resultatene av en omfattende ryddejobb nå så smått begynner å gi resultater.

Nå er det faktisk bare to amerikanske merker igjen på ”bunnlista”. Helt på bunnen ligger fortsatt Chrysler, mens Dodge har klart å klatre en plass oppover siden sist.

Les også: Dette er bruktbilene fra helvete

Vi kommer tilbake til undersøkelsen så fort vi får tygd litt mer på tallene, men her er først oversikten på de merkene som gjør det aller dårligst:

Her de seks som gjør det svakest:


Plassering:

Merke:

Opp / ned:

6.

Mercedes-Benz

Ned 4 plasser

5.

BMW

Ned 2 plasser

4.

Dodge

Opp 1 plass

3.

Mini

Ned 3 plasser

2.

Audi

Ned 7 plasser

1.

Chrysler.

Uendret

Sjekk også: Vår store nybilguide

Forutsi framtiden?

– Dette er ganske oppsiktsvekkende resultater, selv om vi som vanlig må ta alle typer statistikk med store klyper salt. Amerikanske modeller – og amerikanske bileiere – er jo heller ikke direkte sammenlignbare med våre hjemlige forhold. Men likevel er det all grunn til å merke seg dette resultatet, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Men kan man virkelig forutsi framtiden bare ved å se på hvordan bilene har gjort det tidligere?

– Både ja og nei – men mest ja. Det er veldig sjelden vi ser store utslag fra år til år. Tallgrunnlaget til Consumer Reports er også så omfattende at en slik undersøkelse virkelig får tyngde. De måler trender og tendenser og får få feilkilder på en undersøkelse som dette. Og med 1,3 millioner respondenter i bunn, er det klart at dette i veldig stor grad reflekterer virkeligheten.

Tysk trøbbel

– Men tysk status så langt nede.?

– Ja, det må være et stort tankekors for dem. Her tror jeg imidlertid vi må ta litt høyde for at eieren nok kan være ekstra kritiske til disse merkene, rett og slett fordi de koster en god del mer enn de aller fleste konkurrentene.

Både Audi, BMW og Mercedes er relativt sett dyre merker i USA. Men likevel: De bør og skal rett og slett ikke ligge så lavt!

Vil ta tid

– Hva med de amerikanske merkene?

– Her har det vært fullt fokus på å få orden på ting og det later til at det gir raske resultater. Nå må vi også huske at både Ford og særlig GM har kuttet ned på antallet nye modeller og redusert utviklingsbudsjettene sine. Dermed blir de eksisterende modellene enda viktigere – og de kan bruker mer ressurser på å få dem helt i orden. Det har åpenbart gitt resultater.

– Chrysler havnet først i krisen og har hatt det enda mer turbulent enn GM og Ford. Snuoperasjonen er i full gang der – ledet av Fiat – men det overrasker ikke at det vil ta tid. Derfor kan det nok godt være at vi finner Chrysler også på sisteplass når lista for 2012 blir offentliggjort, sier Benny.

LES OGSÅ: Dette er de beste bruktbilene