Her er bilmerkene som gir deg mest problemer

Årets store undersøkelse er ute. Sjekk ditt merke.

Bilene med mest feil (Foto: Illustrasjonsfoto/RAC)
Bilene med mest feil (Foto: Illustrasjonsfoto/RAC)

Amerikanske J.D. Power publiserer hvert år en av verdens største kvalitetsundersøkelser på bil. Nå er årets utgave offentliggjort. Til sammen 36 merker er rangert, med poengsummer som varierer enormt.

J. D Powers tar utgangspunkt i tre år gamle biler, i denne undersøkelsen er det altså snakk om 2007-modeller. Så måler de antall feil og problemer per hundre biler.

Porsche er vinneren

25 av de 36 merkene scorer bedre enn de gjorde for ett år siden. Dette er en trend vi har sett i mange år.

Årets vinner er Porsche som troner helt øverst i undersøkelsen med 110 poeng. Så venter du kanskje å finne en rekke japanske merker på plassene etter? Nei, slik er det ikke.

Både andre- og tredjeplassen er nemlig amerikansk, henholdsvis Lincoln og Buick. Lexus er beste japaner på fjerdeplass. Så sniker Mercury seg inn foran Toyota og Honda på sjette og sjuendeplass.

Se oversikten: Firehjulstrekkerne med mest feil

Jaguar stuper

Størst forbedring i år kan Lincoln notere seg, de gasser på fra niende til andreplass. Mercedes-Benz på plass nummer ni har også all grunn til å være fornøyd, dette er ti plasser opp i forhold til 2009.

Verst går det for Jaguar som faller fra førsteplass i fjor til 23. plass i år. Audi gjør det heller ikke spesielt godt, ned fra 12 til 26.

Dette er de aller verste bruktbilene - les mer her

Kommentar fra Brooms bilekspert finner du under tabellen:

Her er hele oversikten

NY-JD-Powers-tabell
NY-JD-Powers-tabell

(Faksimile fra J. D Power/autonews.com)

Eiernes erfaringer

- Her er det mye interessant lesning! Jeg pleier å si at man skal ta alle kvalitetsundersøkelser med en klype salt og det gjelder i høyeste grad også denne. Men likevel gir det dette en veldig bra pekepinn på ståa rundt omkring hos de ulike merkene, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

- Først og fremst skal vi huske at antall feil er en veldig relativ ting. Det er jo forskjell på om en av skruene til nummerskiltet løsner - eller om hele motoren havarerer. J. D. Power-undersøkelsen blir ofte beskyldt for å være for generell. Men samtidig er jo tallgrunnlaget gedigent og ikke minst: Dette handler om eiernes erfaringer etter å ha brukt bilen selv. Og det er selvfølgelig et veldig bra utgangspunkt, sier Benny.

Europeiske under snittet

- Noe som overrasker deg spesielt?

- Ja, flere ting. De amerikanske merkene gjør det veldig bra her, det må være gledelig for amerikansk bilindustri som har vært gjennom noen knalltøffe år. Og så ser vi at de europeiske merkene generelt gjør det heller dårlig.

- Saab, Volvo, Audi. VW, BMW, Jaguar, Mini og Land Rover - alle ligger de under gjennomsnittet. Dessuten er det noen japanske merker som gjør det overraskende dårlig. Jeg kan ikke tenke meg at hverken Nissan, Mitsubishi eller Suzuki kan være fornøyd med dette, sier Benny.

Trist for Land Rover

- Og helt nederst finner vi Land Rover?

- Uff, ja. Dette er nok en katastrofal undersøkelse for Land Rover. Sammen med Suzuki er de nesten i en klasse for seg i bunnen her.

Range Roveren har vært på verksted i syv måneder - les mer her