AVSLØRT: Bildet fra dette overvåkningskameraet, er tatt kort tid etter et bilinnbrudd ved Nes kirke i Vormsund. Den 44 år gamle tyven forsøkte da å ta ut penger med stjålne bankkort.  (Foto: Politiet/rb.no/ANB)
AVSLØRT: Bildet fra dette overvåkningskameraet, er tatt kort tid etter et bilinnbrudd ved Nes kirke i Vormsund. Den 44 år gamle tyven forsøkte da å ta ut penger med stjålne bankkort. (Foto: Politiet/rb.no/ANB)

Her blir tyven avslørt

Politiet mener han brøt seg inn i minst 19 biler - på tre uker.

Den 44 år gamle mannen har plaget foreldre til skolebarn og kirkegjengere over hele Romerike. I løpet av tre uker mener politiet at han sto for minst 19 bilinnbrudd. Det skriver Romerikes Blad.

Etter at han hadde robbet minst femten biler på åtte dager, ble han omsider hanket inn av politiet rett før påske. Selv om politiet mente det var fare for gjentakelse, valgte de å løslate den notorisk vinningskriminelle.

– På grunn av påsken var alternativet at han måtte sitte på glattcelle i seks dager. Det mente vi at det ikke var grunnlag for, den belastningen ville blitt for stor, sier politiadvokat Tore Andersen i Romerike politidistrikt.

Resultatet ble at 44-åringen fra Aurskog-Høland fortsatte bilinnbruddstoktet på Romerike.

Bilinnbruddene politiet har knyttet ham til startet 10. april på Frogner kirke i Sørum. Etter å ha vært på tokt over store deler av Romerike fra Bjørkelangen i sør til Jessheim i nord via både Kongsvinger og Oslo er det siste forholdet fra 3. mai – også det utenfor Frogner kirke.

Fast modus

Det har ikke vært spesielt vanskelig for politiet å knytte 44-åringen til alle bilinnbruddene som har herjet Romerike den siste tida. Politiadvokat Jon Aga forteller om samme modus ved alle bilinnbruddene:

– Han har konsentrert seg om nylig parkerte biler, der han har sett personene forlate bilen og observert verdisaker i bilen. Deretter knuser han den ene sideruta, tar det han finner ved å strekke seg inn og fordufter. Det er gjort på få sekunder, sier Aga.

Tyveriene har hovedsakelig skjedd på biler som er parkert utenfor skoler, barnehager og kirkegårder.

44-åringen har erkjent straffskyld for 13 av de 19 tilfellene. Ifølge hans forsvarer, advokat Petter Sørensen, utelukker ikke 44-åringen at han har gjennomført de seks innbruddene han ikke erkjenner skyld for – visstnok fordi han ikke husker alle stedene han har vært.

Politiet kan heller ikke utelukke at mannen fra Aurskog-Høland står bak flere bilinnbrudd på Romerike den siste perioden.

Torsdag ble 44-åringen varetektsfengslet i tre uker og seks dager. Han godtok fengsling og ønsker ifølge sin forsvarer hjelp for å unngå lignende tyveritokter:

– Han er lei for det

– Han sier selv at han er lei for å påføre lokalmiljøet sitt plagene ved innbruddene, men etter noe tid ute, så havner han på den banen gang etter gang, sier forsvarer Petter Sørensen.

Forsvareren forteller at 44-åringen er frustrert over å stange i veggen på sosialkontorene, og at han sliter med rusproblemer og har trengt penger til forbruket.

– Fengsel er ingen god løsning for ham. Derfor jobber vi nå for å få ham inn i et program der h an kan få mer hjelp og oppfølging i etterkant av et eventuelt fengselsopphold, sier Sørensen.

Forstår reaksjoner

Politiadvokat Tore Andersen i Romerike politidistrikt forstår at folk kan stusse på at politiet valgte å løslate 44-åringen etter at ble pågrepet, og erkjente flere biltyverier, rett før påsken.

– Men lovverket pålegger oss å vurdere om det er forholdsmessig å la ham sitte på glattcelle i seks dager. Og det er noe helt annet enn en varetektscelle, der man har større mulighet til lufting blant annet, sier Andersen.

– Etter at du fikk vite at han fortsatte å stjele fra biler etter at han slapp ut. Mener du fortsatt det var riktig å løslate?

– Alle vurderinger om tvangsmidler gjøres der og da. Det er som kjent usikkert hva framtida bringer, men vi mente det var fare for gjentakelse da også, men at det ikke var forholdsmessig riktig å la ham sitte i seks dager på glattcelle, svarer Andersen.

Du kan lese mer om bil og trafikk på rb.no - her:

LES OGSÅ: Bilkjøperen stakk av med bilen