Henrik Fisker: Forsøker å redde sitt eget bilmerke

Trakk seg ut - men nå kan han være på banen igjen.

Henrik Fisker er ute av Fisker Automotive   men kanskje går det mot comeback. Nå skal ha nemlig være i gang med et forsøk på å ta over selskapet.  (Foto: Fisker/Scanpix)
Henrik Fisker er ute av Fisker Automotive men kanskje går det mot comeback. Nå skal ha nemlig være i gang med et forsøk på å ta over selskapet. (Foto: Fisker/Scanpix)

Amerikanske Fisker Automotive er i hardt vær. Selskapet bak super-hybridbilen Fisker Karma har i praksis ikke hatt bilproduksjon siden i fjor sommer.

I mellomtiden har pengene rent ut av kassen – og tidligere i vår fikk 75 prosent av arbeidsstokken oppsigelse på dagen.

Det skjedde like etter at grunnleggeren Henrik Fisker trakk seg fra alle roller i selskapet.

Trenger kapital

Karma-produksjonen stoppet på rundt 2000 eksemplarer og det er uklart hvor mye som gjenstår før oppfølgeren, Atlantic, eventuelt kan være produksjonsklar.

Fisker vil uansett trenge både ny kapital og samarbeidspartnere hvis de skal overleve – og det har de jobbet intenst med de siste månedene.

Se video: Denne mannen bør du ikke kjøpe bruktbil av!

Kinesiske selskaper

Så langt har det meste av interessen kommet fra kinesiske selskaper. Her er det uklart hva som eventuelt er målsettingen: Om det er å overta teknologien eller få i gang produksjonen igjen.

Volvo-eier Geely er blant dem som skal ha snust på Fisker – uten at det har ført til noen avtaler.

Viktig Volvo er forsinket – les mer her:

Hong Kong-investorer

Nå er det imidlertid blitt kjent at Henrik Fisker selv har kommet på banen igjen. Den danskfødte bildesigneren har tidligere jobber for blant andre Aston Martin og BMW, før han grunnla Fisker Automotive.

Nå skal han gått i kompaniskap med en investorgruppe fra Hong Kong, der målsettingen er å overta Fisker og samtidig få til en avtale med den amerikanske staten rundt Fiskers lån.

Kjøpe ut lånet

Fisker fikk i starten nesten en milliard kroner i lån fra Department of Energy. Disse pengene må betales tilbake og i sin nåværende situasjon har ikke Fisker mulighet til å klare det, derfor er faren for å bli slått konkurs overhengende.

Målet skal nå være å "kjøpe ut" lånet for en betydelig lavere sum, der argumentet er at det må være bedre for Department of Energy å få i alle fall noe av pengene tilbake.

Med en slik løsning vil man også kjøpe seg tid – og forsøke å få opp et nytt utgangspunkt for videre drift uten å ha konkursspøkelset hengende over seg.

LES OGSÅ: Slått konkurs – så ble sjefen arrestert


Offensivt ut

Fisker Automotive så lenge ut som en suksesshistorie. De gikk offensivt ut og hadde store ambisjoner. Det var ikke bare den amerikanske staten som bidro med penger, private investorer gikk inn med over sju milliarder kroner i selskapet.

Karma vakte stor oppsikt da den ble lansert, og noen eksemplarer har også funnet veien til Norge.

LES OGSÅ: Her er luksusbilen som nesten ikke bruker drivstoff


På plass i Norge: Noen eksemplarer har kommet hit også - og vi i Broom har naturligvis testet Karma.
På plass i Norge: Noen eksemplarer har kommet hit også - og vi i Broom har naturligvis testet Karma.


Broom har testet den – klikk her for å lese mer om Fisker Karma