Hengerfeste: Hvordan kan dette koste over 15.000 kroner?

Smart å ha - men jammen kan det koste dyrt.

Hengerfeste er smart   men sannelig kan det koste også.
Hengerfeste er smart men sannelig kan det koste også.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo har en BMW som vi er veldig fornøyd med. Pusser opp et gammelt hus og derfor har vi behov for tilhenger ganske ofte og bilen har ikke hengerfeste i dag. Har undersøkt litt på nettet og funnet at det vil koste over 15.000 kroner på bilen vår. Det er en pris jeg synes er helt hinsides. Fikk krok på en Honda jeg hadde for mange år siden og det kostet så vidt jeg kan huske maks 3000 hos et verksted som drev mye med hengerfester. Er det noen som helst logikk bak at det skal koste så mye og hvor viktig er det at dette skal være originalt? Takker på forhånd for svar, hilsen BMW-eier i Trøndelag.

Benny svarer:

Heisann!

Hvis du trodde dette skulle koste bare 3000-4000 kroner, så skjønner jeg at du blir skuffet, ja. Det er en god del år siden du fikk et ferdig montert tilhengerfeste for denne prisen.

Hvis du får et hengerfeste på BMW-en din for 15 lapper, så er nok det rimelig greit. Også på hengerfeste-fronten har det skjedd mye de siste årene. Før i ”gamle dager”, strakk vi bare ledningene opp til baklyktene og ”tyv-koblet” til ledningene der.

Nå er det ofte kabelsett som skal strekkes til sikringsboks og bremselysbryter. Dette kan være mye jobb og koster dermed mye i montering. Noe av grunnen er at elektronikken i dagens moderne biler ikke skjønner hva som skjer om man gjør det på gamle-måten, med lysende varsellamper etc. som følge.

En annen ting er estetikken. For mange – og kanskje særlig BMW-eiere – er det viktig at kroken ikke synes når den ikke er i bruk. Dermed er ofte avtakbare kuler, eller endog elektriske kroker som tiltes under bilen når de ikke er i bruk. Alt slik koster.

Sertifisering, godkjenning av hengerfestene (her er det strenge krav) er også utgifter som produsentene ”forskyver” over på oss forbrukere.

Med deler, arbeid, moms og verkstedmateriell – så blir det fort penger av dette. Som en liten trøst så kan jeg fortelle deg at du kan være glad du ikke har Mercedes B-Klasse eller Porsche Cayenne. Da koster nemlig hengerfeste over 50 000 kroner.

Ønsker deg lykke til med både bil, hus og tilhenger!

LES OGSÅ: Hvorfor selger denne SUV-en så dårlig?

Del med Facebook-vennene dine

Les også: Slik skifter du bremser selv:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Slike timepriser er en hån mot vanlige arbeidsfolk

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: