Å finne denne bilen var som å lete etter den berømte nåla i høystaken.
Å finne denne bilen var som å lete etter den berømte nåla i høystaken.

Helt unik bil dukket opp etter 50 år

Eieren hadde ingen anelse om hva han eide.

Med mer enn 10 millioner produserte er Ford Mustang både en kjempesuksess og en relativt vanlig bil.

Men også av det som av mange ansees som alminnelige biler finnes det ofte noen sjeldne og uvanlige godbiter. Slik er det også med Ford Mustang. Den finnes jo i utallige varianter og ulike spesialutgaver.

Så mange at faktisk ganske sjeldne biler også er vanlige. Ford Mustang har jo helt fra starten våren 1964 vært et bilikon og de sjeldne utgavene har hatt en pen samlerverdi og blitt godt tatt vare på oppigjennom.

Men selvfølgelig har det også her forkommet noen leie glipper. Slik som at virkelig sjeldne, viktige og verdifulle biler har kommet på avveie og rett og slett forsvunnet.

Foto av bilen fra glansdagene i 1967/68.
Foto av bilen fra glansdagene i 1967/68.

Ett av de viktigste funnene i bil-Historien

Men alt som ikke er stjålet eller brent dukker opp igjen, sier ett gammelt ordtak.

Den røde bilen på disse bildene er et godt eksempel på nettopp det. Den som har her noe over middels interesse for disse bilene har nok allerede avslørt at det er en sjelden og verdifull Shelby-utgave. Men det er mer. Mye mer til og med.

Dette er nemlig Shelbys "Little Red", en prototype av Mustang GT500 EXP. Den ble nylig gjenfunnet i Texas etter 50 år på avveie.

Om dette er så spesielt? Ja - det kan vi love! Dette funnet omtales som ett av det mest betydningsfulle bilfunnene i amerikansk bilsamelrhistorie. Og den historien inneholder ikke så rent få unike, rare og snåle historier på hvordan gamle og sjeldne biler dukker opp igjen.

Denne røde notchback prototypen var en eksperiment-bil, derav EXP-betegnelsen, bygget av Ford sammen med Shelby American. Den var en viktig utviklingsbil som ble brukt for å testet ut og å vise ideer. Denne var blant annet, som den aller første Ford Mustang noensinne, utstyrt med en 428 cu.in. big-block V8-motor og med Paxton kompressor. Bilen har også en del andre unike deler.

Les også: Vår test av helt ny Ford Mustang her

En av to

Eieren ante ikke at dette var en helt unik bil og at søket etter den hadde pågått i flere år.
Eieren ante ikke at dette var en helt unik bil og at søket etter den hadde pågått i flere år.

Bilen ble bygget i 1967, den ble satt på et lager i 1968. Hva som hendte etter det er mildt sagt diffust, men den må jo ha blitt solgt. Nåværende eier i Texas har eid bilen i 20 år, men ante ikke noe som helst om bilens unike opphav.

Mens den har stått fredfullt ute under noe buskas i 20 år, lette entusiaster og eksperter etter den savnede prototypen, som er en av to Shelby notchback-coupeer som noensinne er bygget. Den andre kalles "Green Hornet" og er naturlig nok grønn og lever i beste velgående.

Craig Jacson er den som har stått i bresjen for søket etter den savnede Mustangen, som har vært alt annet enn lett.

Man brukte bilens serienummer fra Shelby i søket, men man ble etter omfattende leting stående fast. Man begynte så å lete etter den vi det originale chassisnummeret fra Ford. Noe som heller ikke var lett å oppdrive på en så gammel bil, etter så mange år.

Pris i Sverige: 340.000,-. Pris i Norge: 1.120.000,-.

Bilen har stått ute i 20 år sammen med en del andre biler. Nå skal den gjenoppbygges.
Bilen har stått ute i 20 år sammen med en del andre biler. Nå skal den gjenoppbygges.

Som å være på hellig jord ...

Mange har ment at bilen var vraket og hugget og at søket var meningsløst. Men teamet som lette etter bilen gav seg ikke. De holdt på i årevis. Det gav til slutt resultater.

Indikasjonene pekte til slutt mot Dallas i Texas. Teamet som lette etter bilen klarte til slutt å komme i kontakt med eieren via sosiale medier, fikk tilgang til eiedommen hvor det var lagret mange biler og en delegasjon dro opp for å se om det faktisk kunne være den savnede Shelby-prototypen.

For å virkelig kunne verifisere bilen var den kjente Ford Mustang-eksperten Kevin Mari også med for å kunne sjekke kryssreferanser, serienumre, datakoder og andre konfidensielle dokumenter. Det viste seg altså å være selveste "Littel Red" som stod der.

– Det å kunne stå sammen med denne bilen var som å være på hellig jord, har teamet uttalt i ettertid.

Også denne bilen har en helt unik historie:

Bilde bakfra av 'Little Red' tatt på Riverside Raceway i 1968. Foto: Martyn L. Schorr
Bilde bakfra av "Little Red" tatt på Riverside Raceway i 1968. Foto: Martyn L. Schorr

Gjenoppbygges

Jakten på bilen har virkelig vært som å lete etter den berømte nåla i høystaken. Men nå er den endelig funnet.

Bilen har vært lagret utendørs de siste 20 årene og er i behov av en omfattende restaurering.

Craig Jackson og hans team skal nå bygge opp igjen bilen til opprinnelig stand. Med seg som sponsorer her de fått med seg Shell og Pennzoil.

Hele gjenoppbyggingen av "Littel Red" bil bli dokumentert med både bilder, historier og videoer og kan følges på www.ShelbyPrototypeCoupes.com for de som er interesserte.

Vi i broom gratulerer med funnet og gleder oss stort over at denne unike bilen i Ford Mustang historeun vil bli tatt vare på for ettertiden!

Les også: Nylig feiret Ford Mustang et helt spesielt jubileum

Video: Ny Mustang vekker harme ...