Det hjelper ikke med kraftig motor og 500 hestekrefter. Disse har fartssperre på 90 km/t om de er registrert som lette lastebiler.
Det hjelper ikke med kraftig motor og 500 hestekrefter. Disse har fartssperre på 90 km/t om de er registrert som lette lastebiler.

Hastighetsbegrenser: Denne kjører du fra med en elbil

Men bare i Norge. Les hvorfor

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Jeg leste svaret ditt fra i går vedr. Ford Excursion, samt alle de interessante kommentarene under. Jeg ser at "fartssperre" er noe som både du og en del av de som kommenterer snakker om.

Det gjør meg rett og slett litt små-svett. Var ikke klar over at de måtte ha dette. Jeg har i lengre tid gått å drømt om å kjøpe en Dodge Ram SRT10, det er jo lastebiler? Vil det si at dette vanvittig kule råskinnet av en bil ikke kan gå fortere enn 90 km/t? Mvh. Hans.

Benny svarer:

Hallo Hans.

Innimellom kan livet være litt urettferdig. Tenk deg at du sitter bak rattet i en Dodge Ram SRT10. En av de mest brutale pickupene som finnes. Under det digre panseret bor en mektig V10-motor på 8,3-liter som yter vanvittige 507 hestekrefter og 710 Nm – men du blir regel rett fra kjørt av en VW Boble fra 1962 med liten 1200-motor på 34 ynkelige hestekrefter.

Det verste av alt er at det er søren meg ikke fleip en gang ... Den har hastighetsbegrenser som gjør at toppfarten er 90 km/t.

Men før jeg tar motet helt fra deg, så må jeg bare fortelle deg at det allikevel finnes håp! Det gjelder bare å velge riktig bil og årsmodell ...

Dodge-Ram-SRT10-bakfra
Dodge-Ram-SRT10-bakfra

Når det gjelder kravet til hastighetsbegrenser på lette lastebiler (som på det formelle språket kalles N2 og er biler mellom 3500–12 000 kg) gjelder følgende:

Dieselbiler: Biler som er registrert etter 1. oktober 2001

Bensinbiler: Biler som er registrert etter 1. januar 2005.

Da det ble kjent at disse kravene skulle komme, var det mildt sagt et rush hos forhandlerne som solgte bilene – for å få dem bygget om og nedregistrert som enten personbiler under 3500 kg eller ditto varebiler på grønne skilter.

I ditt tilfelle med Dodge Ram SRT10, har du altså to muligheter. Du må finne en bil som er førstegangsregistrert før 01.01.2005, eller en som er nedregistrert som varebil på grønne skilter, hvilket neppe vil by på store problemer.

Det er vel unødvendig å legge til at biler uten hastighetsbegrenser både er mer lettsolgte og holder seg bedre i pris en de bilene som blir frakjørt av en elbil.

Det betyr at du kan la din bildrøm leve videre–uten mareritt om å bli frakjørt.

Ønsker deg lykke til med bilkjøp når den tid kommer.

Glemt bruktbil kan være kjempesmart kjøp:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen–og lykke til!

LES OGSÅ: Dette er en glemt godbit i bruktmarkedet

Har du innspill eller erfaringer–skriv inn i kommentarfeltet under: