Lexus gjør seg klare til å lansere en helt ny RX. Den store SUV-en får premiere på bilutstillingen i Frankfurt som åpner dørene i neste uke.
Lexus gjør seg klare til å lansere en helt ny RX. Den store SUV-en får premiere på bilutstillingen i Frankfurt som åpner dørene i neste uke.

Har vært viktig i Norge – nå blir den helt ny

Ny SUV kommer på tampen av året.

Lexus er et av verdens yngste bilmerker, de er samtidig også et av verdens mest suksessrike.

Den mestselgende modellen siden starten i 1989, har vært SUV-en RX. Her var Lexus tidlig ute med denne biltypen. Samtidig utmerket RX ser helt fra starten med personbil-lignende kjøreegenskaper og høy grad av komfort. 

Med 2,2 millioner solgte biler, representerer RX 30 prosent av Lexus-salget på verdensbasis så langt. 

Spesiell status

Til Norge kom RX første gang tilbake i 1998. I starten var salget beskjedent, men fra 2005 tok det av med introduksjonen av hybridutgaven RX 400h.

Den har siden solgt 581 nybiler her hjemme, og har i flere perioder vært bestselgeren til Lexus.

– De siste årene har den blitt forbigått av både CT 200h og nye NX 300h. Begge er rimeligere modeller, og det er slik sett naturlig at de selger mer. Men fortsatt har RX en helt spesiell "status" i organisasjonen vår. Det er med denne bilen vi har etablert Lexus i Norge, sier Jan Christian Holm som er sjef for Lexus i Norge.

Dømt nord og ned, nå er suksessen 25 år

Mer utagerende

Nå er det altså klart for en helt ny RX. Det merkes ikke minst på design, der de siste modellene fra merket har vært langt mer utagerende enn det vi tidligere har vært vant til fra japanerne. 

Lexus beskriver selv nye RX som en miks av skarpe linjer og kurver, den skal representere en kraftig videreføring av designet som deler DNA med merkets øvrige modeller lansert i den senere tid.

Husker du den første? Les mer om den i Brooms bruktbilguide, her:

Elsk eller hat

I praksis er det langt mer "elsk eller hat" i forhold til det vi har sett på RX til nå. Det er naturligvis et helt bevisst valgt fra Lexus. Tidligere har teknisk avanserte biler stått i fare for å havne litt i skyggen av konkurrentene, på grunn av veldig diskret design. Det skal ikke skje lenger.

På innsiden er det fokus på sofistikert luksus, god plass og gjennomtenkt funksjonalitet. Her har RX lenge vært både bedre og smartere enn mange av konkurrentene, blant annet med bakseter som har vært justerbare i lengderetningen. 

Nykommeren tilbyr dessuten ny komfort og teknologi som head-up display (HUD), en sentralt plassert multifunksjonsskjerm på 12,3 tommer, 360-graders panoramakamera, elektrisk bakluke med smartåpning, og trådløs lader for mobiltelefon.

Glem ledning – slik kan du lade mobilen

Ikke ladbar

Under panseret sitter det en helt nyutviklet 3,5-liters direkte innsprøytet V6 hybrid som leverer total effekt på hele 313 HK.

Lexus har jobbet med forbruket, det oppgis nå til 0,52 l/mil i gjennomsnitt. Bilen har klasseledende CO2-utslipp fra 120 g/km.

Ladbar er den imidlertid ikke, i alle fall ikke fra starten. Det er et bevisst valg fra Toyota-konsernets side, selv om en rekke konkurrenter nå blir lansert i ladbar hybrid-utgave.

Har blitt billig, les mer om brukt RX her

Mann på 50 pluss

Priser er ikke klare ennå, men her i Norge er RX tradisjonelt en kostbar bil, i klassen for de dyrere SUV-ene. Dette sier Lexus-sjef Holm om den typiske kjøperen: 

– Det er en mann på 50 pluss, som lever det gode liv. Han verdsetter høy kvalitet og god service, i kombinasjon med det siste innen teknologi. Dessuten har vi mange kunder som også velger bilen fordi den leveres som hybrid, et område der Lexus har lengst erfaring av alle i klassen.

– Hva er salgsmålet for nykommeren?

– De første bilene forventes å være i landet helt mot slutten av året. 2016 blir dermed vårt første hele salgsår, og da forventer vi å selge rundt 200 nye RX, avslutter Jan Christian Holm.

Benny testet og lurte på én ting: Hvor sitter Kongen?

LES OGSÅ: En hadde stor suksess, den andre kjempet for å overleve