"Har du sett vad bilar kostar i det där idiotlandet?"

Svenskene brukte nasjonaldagen til å le av norske bilavgifter. Les hva de sier.

Svenskene er mildt sagt overrasket over norske bilpriser. Ilustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
Svenskene er mildt sagt overrasket over norske bilpriser. Ilustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

Mens vi gikk og vaiet med norske flagg og feiret 17. mai, laget bil-nettstedet automotorsport.se en sak på de mest solgte bilene i Norge. De lar seg overraske over en del av hva vi handler.

At Golf og Toyota Avensis kommer på topp hever ingen svenske øyenbryn, men når de oppdager Mitsubishi ASX som nummer tre og Nissan Qashqai på 7. plass gnir de seg litt i øynene. Nordmenn er veldig glad i de mindre SUV-ene.

LES OGSÅ: Svenskene slakter Think

Uforståelige avgifter

Journalisten på bilnettstedet, Nisse Svärd, forteller at det finnes store forskjeller på Norge og Sverige, utover at vi i Norge ikke produserer biler selv og at vi har et avgiftsnivå på biler som "ingen normal människa kan forstå".

Nisse er også overrasket over at elbilen Mitsubishi i-Miev har blitt så populær, med sine 475 solgte eksemplarer. Den kommer inn på 35. plass over mest solgte biler her til lands, like bak Hyundai ix35 og Ford Fiesta.

I kommentarfeltet under artikkelen, er det flere svensker som har lagt inn sine kommentarer til listen og ikke minst til avgiftsnivået.

Les hele artikkelen i automotorsport.se og hva leserne sier

Dette skriver for eksempel "Roger":

Har du sett vad bilar kostar i det där idiotlandet? Jag tittade rätt flitigt på Autofil (norskt program liknande Motorjournalen på NRK). Såg ett test av Mazda6 2,3 Sportkombi som jag minns rätt väl då jag själv åkte en då. En sådan bil kostade ca 450 000 NORSKA kronor 2002-2003 däromkring. Kostade 230 000 i Sverige. Vill minnas att de har cirkus 60% skatt på en ny bil. Om du inte reggar den som lätt lastbil, då kan man helt plötsligt få en Dodge Ram SRT-10 för samma peng. Skiljde i runda slängar 300 000 NOK mellan en lastbilsreggad Discovery och en 7-sitsig. Vi ska vara glada att vi inte bor i Norge.

Heller ikke omregistreringsavgiften forbigåes i stillhet. Fredik skriver blant annet:

"En annan sak som jag glömde kommentera är det när man ska byta bil. då kostar det minst 1500 NOK for omregistrering, men om du byter en ett år gammal bil kan det kosta upp mot 20 000 bara för omregistreringen (som också är viktberoende)! Detta är alltså pappersarbete som borde vara lika för alla bilar. I sverige kostar väl det 100 kr om jag inte missminner mig?"

Kjøper svensk

Av svenske biler som selges i Norge, er det forresten Volvo V70 (6. plass), V50 (12. plass) og XC60 (15. plass) som kommer best ut. Saab 9-3 dukker opp på 74. plass.

I saken på automorsport.se gjøres det også et poeng av at det i Norge minsker effekten på flere biler i Norge. BMW 5-serie av den nye typen leveres for eksempel med 163 hk i sin 520D, mot "normalt" 184 hk.

Også en nordmann, som har signert som Nordmannen, har vært innom nettstedet og lest svenskenes kommentarer. Her er hans svar:

"Takker så meget for sympatien. Vi har ikke 60% avgift, den beregnes ut i fra CO2-utslipp, bilvekt og motoreffekt. Hvilket betyr at litt motorsterke biler straffes voldsomt."

Svenskene ler av oss. Hva synes du om de norske avgiftene?

Klikk deg inn og si din mening her!

Del med dine Facebook-venner