Har 50 milliarder til overs - vil investere i Saab

Kinesiske BAIC har tidenes luksusproblem og vil gjerne bruke en del av pengene på Saab!

Illustrasjon: Ole Martin Lundefaret
Illustrasjon: Ole Martin Lundefaret

Kinesiske Beijing Automotive Industry Corporation (BAIC), tapte kampen om Saab i konkurranse med norsk-svenske Koenigsegg. Den handelen gikk allikevel i vasken, og Saab ble senere kjøpt opp av nederlandske Spyker. Nå ser det allikevel ut som BIAC kan melde seg på som en viktig faktor når det gjelder å forme Saab for framtiden.

I et intervju med den svenske avisa Dagens Industri sier BAIC-sjef Wang Dazong att selskapet hans er klare for å spytte inn frisk kapital i Saab hvis det er nødvendig.

Les om framtidsplanene for Saab her!

50 milliarder til overs

I følge Dazong har BAIC hele 50 milliarder kroner de er klare til og svi av. Det er langt fra hele beløpet de har tenkt til å bruke på Saab, men det viser allikevel litt av den enorme økonomiske makten de store kinesiske overskuddsselskapene besitter.

BAIC har allerede betalt 1,4 milliarder svenske kroner for verktøy og rettigeheter til å produsere kinesiske versjoner av utgående Saab 9-3 og 9-5.

Bare å kjøpe!

Dazong forteller videre at BAICs interesse for Saab er like sterk som da de var med i budrunden, og at de er interessert i å bli langsiktige eiere i det en-gang-svenske selskapet. Spyker-sjef Victor Müller hilser kineserne velkommen.

Müller sier til Dagens industri at han ikke har noe behov for å kontrollere alle Spyker-aksjene:

– Spyker er børsnotert i Amsterdam, og 35 prosent av aksjene er frie til å handles med. Det er bare å kjøpe!

For Saab og Spyker kan dette bety en lukerativ snarvei inn på det sterkt voksende kinesiske markedet.

Spyker har kjøpt Saab, men hvem er de egentlig?