Halvparten dropper å betale for personlig skilt

Etterspørselen har bremset i år.

Vegard Myhre fra Trondheim er en av flere tusen nordmenn som har fått personlig skilt på bilen. Han valgte TACO. Men ikke alle som søker og får godkjent det skiltet de ønsker seg, velger å betale for det. Det viser nye tall fra Statens vegvesen. Foto: Privat.
Vegard Myhre fra Trondheim er en av flere tusen nordmenn som har fått personlig skilt på bilen. Han valgte TACO. Men ikke alle som søker og får godkjent det skiltet de ønsker seg, velger å betale for det. Det viser nye tall fra Statens vegvesen. Foto: Privat.

I fjor ble det for første gang åpnet for personlige bilskilt her til lands. Det ble umiddelbart en suksess. Søknadene strømmet inn, fra bileiere som var villig til å betale 9.000 kroner for å få et helt unikt skilt på bilen sin.

Nå har det bremset noe opp. Hittil i år har Statens vegesen mottatt 3.865 søknader om personlig bilskilt. Men det betyr ikke at det blir like mange nye skilter ute i trafikken. Nei, det viser seg nemlig at omlag halvparten som får ønsket bokstavkombinasjon innvilget, ikke betaler for skiltet innen fristen på 30 dager.

Det innebærer at skiltet ikke blir satt i bestilling, og bokstavkombinasjonen blir tilgjengelig for nye søkere, skriver Statens vegvesen på sin egen nettside, Vegnett.

Skaffet seg raskt

Så langt i år er det ikke betalt for 1.735 bokstav- og tallkombinasjoner som er innvilget. I tillegg er 1.672 søknader under behandling eller innvilget – og for sistnevnte gruppe er betalingsfristen på 30 dager foreløpig ikke gått ut.

– Slik vi ser det, er det naturlig at pågangen var størst da ordningen var ny, og at den nå har stabilisert seg på et lavere nivå. De av brukerne som har vært mest entusiastiske til personlig bilskilt, har nok villet skaffe seg det raskt, og dermed søkt så fort muligheten har kommet. I tillegg ble jo lanseringen mye omtalt i media, og hadde stor nyhetsverdi særlig i starten, sier Elma Sulic, seniorrådgiver i Statens vegvesen, til Vegnett.

Nå er det ikke Teslaen til Jon Arne folk ser på lenger...

9.000 kroner koster det å få et personlig bilskilt. Da har du også rettighetene til dette i ti år.
9.000 kroner koster det å få et personlig bilskilt. Da har du også rettighetene til dette i ti år.

Behandles manuelt

187 søknader er avslått på grunn av ugyldig tegnkombinasjon, varemerkebeskyttelse, støtende tegnkombinasjon eller andre årsaker, og 271 søknader er trukket av søkeren.

Noen har også fått ja på skiltønsket sitt, men så kontrabeskjed i etterkant. Til sammen fem skilt er trukket tilbake fordi det viste seg at tall- og/eller bokstavkombinasjonen var av en slik karakter at søknaden ikke burde vært innvilget.

Alle søknader behandles for øvrig manuelt, og det er ikke vanskelig å skjønne at det innimellom kan være en krevende oppgave å vurdere om de kan godkjennes eller ikke.

Noen ler, andre rister på hodet. Og det er kanskje ikke så rart...

Umiddelbart svar på om det er ledig

Siden ordningen ble etablert og fram til i dag, er for øvrig totalt 5.766 personlige bilskilt innvilget, utlevert og betalt av søkeren. Prisen for et personlig bilskilt er altså 9.000 kroner, det gir eieren rettighet til sitt skilt i ti år.

I 2017 ble 935 søknader avslått, og 809 søknader ble trukket av søker.

Søknad om personlig bilskilt skjer via hjemmesiden til Statens vegvesen. Her finner du all informasjon om ordningen, og du får umiddelbart svar på om ønsket bokstav- og tallkombinasjon er ledig. Saksbehandlingen tar tre-fire uker. Får du søknaden innvilget, har du 30 dager på deg til å betale.

LES MER: Her bor de som har bestilt personlig bilskilt

Se video: NSB kjøper 250 elbiler, dette skal de brukes til