Saab er mye nærmere redningen   og en helt ny tilværelse. (Foto: AFP/SCANPIX/AFP)
Saab er mye nærmere redningen og en helt ny tilværelse. (Foto: AFP/SCANPIX/AFP)

GM bekrefter Saab-salg

Avtalen er i boks. Koenigsegg, med nordmannen Bård Eker i spissen, tar over Saab. Les mer om de spennende framtidsplanene!

Den oppsiktsvekkende nyheten om at Koenigsegg overtar Saab sprakk torsdag i forrige uke. SVTs Rapport hevder at en intensjonsavtale er undertegnet og at den endelig avtalen nå skal sluttforhandles.

Nå bekrefter også GM for første gang at avtalen er i boks.

"Salget er forventet å være avsluttet i løpet av tredje kvartal i år. Det inkluderer et lån på 600 millioner dollar fra den europeiske investeringsbanken (EIB), garantert av den svenske regjeringen" heter det i en melding på GM Europas hjemmside i dag.

- Det kan ta noen uker før dette er spikret og helt klart. Jeg pleier å si at ingen ting er klart før pengene er inne på kontoen, sier Jesko von Koenigsegg, senior advisor i Koenigsegg Automotive til svenske Aftonbladet.

Løfte varemerket

Han uttaler seg på vegne av selskapet mens gründer Christian von Koenigsegg sitter i intense forhandlinger. Bård Eker har yheller ikke villet si mye så langt. Men det synes klart at nordmannen er helt sentral oppe i dette. Han eier 49 % av Koenigsegg og er kjent som en svært visjonær businessmann, i tillegg til å være en merittert industridesigner.

Koenigsegg bekrefter at de jobber med hemmelig motorteknikk - les mer her

Jesko von Koenigsegg letter også litt på sløret i forhold til hvilke planer de nå har for Saab:

- Om dette blir klart - noe vi ikke vet ennå - skal Koenigseggs varemerke og sportsbilfølelse i noen grad overføres til Saab. Det ligger i forretningsideen. Da kan kanskje Saab bli den bilen den ville ha vært - hvis de ikke hadde hatt en så stor internasjonal eier! Vi håper på en svensk løsning der vår ambisjon er å løfte Saabs varemerke gjennom å tilføre det vi kan. Og gjennom det Christian kan tilføre av teknisk kunnskap, sier Jesko von Koenigsegg som også understreker at dette ikke er noe "lille" Koenigsegg gjør på egenhånd.

Koenigsegg lager supersportsbilen ved samme navn - og nå er
  de også i ferd med å ta over Saab! (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Koenigsegg lager supersportsbilen ved samme navn - og nå er de også i ferd med å ta over Saab! (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Amerikanske penger

- Det kan være grunnlag for unødige spekulasjoner hvis man tror det bare er Koenigsegg Automotive som står bak dette. Dette er en gruppe som gjør det, og sammen synes at dette er utrolig inspirerende og spennende, sier han til www.expressen.se.

"Det er veldig, veldig tidlig ennå - men kanskje er dette oppskriften som endelig kan få Saab på rett kjøl igjen - les Knuts blogg her

Aftonbladet siterer en kilde internt i Saab som bekrefter at Koenigsegg på ingen måte står alene bak budet. Bård Eker trekkes igjen fram. Dessuten en stor amerikansk investor.

Drive effektivt

Bård Eker har tidligere ikke latt skjul på at han synes Saab høres ut som et særdeles spennende prosjekt. "Drømmen er å kjøpe Saab", sa han tidligere i år til finansnettsiden E24.no. Og han er også klar på at han har ideer om hvordan en bilfabrikk bør drives i 2009:

- Det finnes ingen som driver mindre effektivt enn en bilfabrikk i dag. Saab har 1200 ingeniører og spør du sjefen hvorfor, får du vite at det i læreboken står at det minst bør være 600. I Koenigsegg er vi ti mann som utvikler verdens raskeste bil, har Eker sagt til E24.no.

Det har blitt anslått at Saab vil trenge nærmere ti milliarder kroner for å sikre videre drift av selskapet. I tillegg kommer store investeringen i teknologi og nye modeller i årene som kommer.

Dette er kommende Saab 9-5. En bil som blir utrolig viktig for
  Saab! (Foto: Scoopy)
Dette er kommende Saab 9-5. En bil som blir utrolig viktig for Saab! (Foto: Scoopy)