Lada gjør ingen forsøk på å skjule at dette er en billig og enkel bil. Materialkvalitet og finish i interiøret viser at Lada fortsatt har et godt stykke opp til de fleste andre europeiske konkurrenter.
Lada gjør ingen forsøk på å skjule at dette er en billig og enkel bil. Materialkvalitet og finish i interiøret viser at Lada fortsatt har et godt stykke opp til de fleste andre europeiske konkurrenter.

Gjetter du hvilket naboland denne er bestselger i?

Glemt merke hos oss – nummer én på hjemmebane.

Det er dårlige tider på de fleste store bilmarkedene i Europa, men i Russland går det fortsatt unna.

I september økte det russiske nybilsalget med ti prosent, sammenlignet med samme måned i 2011. Stadig flere utenlandske produsenter planlegger å åpne fabrikker i landet. Samtidig ser vi at mange merker nå velger å legge lanseringen av nye modeller til Russland – en god indikator på hvor viktig dette markedet har blitt.

Lokalt grep

Men hva er det så som selger best hos vår nabo i øst? Kanskje litt overraskende har lokale Lada klart å holde et veldig godt grep på markedet. Etter store omstillinger de siste årene har Lada kommer med flere nye modeller, og kvaliteten skal ha blitt atskillig mye bedre de siste årene.

Russlands to mest solgte nybiler så langt i år kommer begge fra Lada, nemlig modellene Kalina og Priora. De har solgt henholdsvis 96.513 og 94.519 eksemplar og hevder seg med det godt. Så kiler Hyundai Solaris seg inn på tredjeplass med 84.430 eksemplarer – mens det er Lada igjen på fjerdeplassen. Der finner vi mellomklassebilen Granta.

LES OGSÅ: Helt nytt bilmerke kommer til Norge

Koreanerne gjør det bra

Ford Focus har femteplassen så langt i år, mens Kia er inne på sjetteplass med sin Rio.

De koreanske merkene gjør det generelt bra i Russland og har skaffet seg et solid forsprang til de fleste japanerne. Blant de 20 mest solgte personbilene så langt i år finner vi bare én japaner, nemlig Nissan Qashqai.

?

Ikke sterk stilling

VW-konsernet som fosser fram i resten av Europa har heller ingen sterk stilling i Russland. VW Polo holder syvendeplassen, mens vi finner Skoda Octavia på femtendeplass.

Ser vi på merketoppen, er Lada på førsteplass, etterfulgt av Chevrolet (fra Korea)., Kia, Renault og Hyundai.

Kaline er en kompakt, femdørs kombi fra Lada. Og linjene er
  langt mer moderne enn de vi forbinder med LAdaene som ble solgt i Norge
  en god del år tilbake.
Kaline er en kompakt, femdørs kombi fra Lada. Og linjene er langt mer moderne enn de vi forbinder med LAdaene som ble solgt i Norge en god del år tilbake.

LES OGSÅ: Nybil til under 50.000 kroner

ny-tabell-russland
ny-tabell-russland

Tall og tabell fra Association of European Businesses.

LES OGSÅ: Her bør du ikke sitte hvis du må bråbremse