Nissan X Trail (2001 2006)
Nissan X Trail (2001 2006)

Girkassen røk etter bare noen måneder

– Dette er noe av det skumle ved å kjøpe bruktbil privat.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei.

Du jeg har et spørsmål: En venninne av meg kjøpte privat en Nissan 4x4 for 5 måneder siden. 2007-modell. Nå røyk girkassen på den. Er det ikke ansvar mer for tidligere eier når en slik alvorlig feil inntreffer så fort etter kjøp? Bilen har gått 167.000 km noe som ikke er mye på en bil i dag. Håper på raskt svar :)

Benny svarer:

Hei på dere! Huff og huff – dette er kjedelig ... Nissan er jo også kjent for å være både gode og driftssikre biler.

Her er jeg redd jeg må skuffe dere. Nettopp dette er ulempen med å kjøpe bil privat – det er ingen angrerett eller garanti. Dessverre ...

Unntaket her er hvis tidligere eier har visst om at det “var noe på gang” her – og unnlot å opplyse om det. Da har dere helt klart en sak. Men det er jo ikke akkurat lett å bevise noe som helst og bevisbyrden ligger nok i stor grad hos dere i dette tilfellet.

Det går jo an å undersøke litt med verkstedet som har hatt service og vedlikehold på bilen og høre om kunden er gjort oppmerksom på at girkassen er slitt / har ulyd etc. - eller om vedkommende på noen annen måte har fått beskjed. Det kan jo faktisk - i verste fall – være en grunn til at bilen ble solgt. Girkasseoverhaling er dyrt, og noen mennesker kan være ganske kyniske.

Er girkassa full av bananer og sagflis (eldgammelt triks for å skjule ulyder) – så er jo saken en annen. Da har nok eieren visst om at noe er på gang og kan stilles ansvarlig.

LES OGSÅ: Nå har også amerikanerne begynt å gire...

Kan skje...

Men etter all sannsynligvis snakker vi om et hendelig uhell her – et dyrt sådan. Som hverken din venninne eller selgeren kan stilles til ansvar for. Shit happens, for å si det på godt norsk.

Du sier ikke noe om dette er en bil med automatgir eller manuelt – ei heller mer om hvilken Nissan-modell det er snakk om. Jeg vet at det har vært noe trøbbel med enkelte Nissan X-Trail og girkasser. Igjen, sjekk med en forhandler om det kan være noen form for kulanse – selv om jeg tviler. Spør du ikke, så får du i alle fall ikke noe ...

På den annen side, dette er slikt som kan skje etter nesten 170.000 kjørte kilometer. Det er en anstendig kjørelengde, selv om det så klart er kjipt.

Nettopp dette er en av grunnene til at biler koster mer - og skal koste mer - hos en forhandler. Disse har et mye større ansvar i forhold til forbrukerkjøpsloven i slike tilfeller.

Brukt Nissan? Sjekk Brooms bruktbil-guide her:

Stort arkiv


Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: - Prøver bilselgeren å lure meg?

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: