Slik så tjenestebilen til politiet ut etter møtet med bobilen. Foto: Politiet/smaalenene.no/Amedia.
Slik så tjenestebilen til politiet ut etter møtet med bobilen. Foto: Politiet/smaalenene.no/Amedia.

Gikk løs på politibilen med vinkelsliper etter biljakt

Forsøkte å stikke av, det gikk ikke så bra ...

To ganger forsøkte 35-åringen å stikke av fra politiet. Begge biljaktene fikk en relativt dramatisk avslutning.

I våres fattet politiet interesse for en bil som ikke ville stoppe. Det resulterte i en hektisk biljakt. På Stegenveien i Spydeberg var farten oppe i 140 kilometer i timen. Biljakten gikk over en strekning det vanligvis tar en halvtime å kjøre. Nå tok det et kvarter!

På Solbergfossbrua sa det stopp. En politibil sperret brua på Askim-siden, mens den andre lå på hjul. Da nyttet det ikke å komme lenger, skriver smaalenene.no.

Men den tidligere trøgstingen overga seg ikke uten videre. I dommen fra tingretten heter det at han nektet å gå ut av bilen. Han slo blant annet i bildøra med ei rørleggertang. Rett etter startet han opp en vinkelsliper som knuste ruta, samtidig som glasset sprutet i ansiktet på begge politibetjentene. Men han traff ingen med verken tanga eller vinkelsliperen.

Hadde pistol

Situasjonen betegnes som vold mot politiet. Tiltalte gjorde dette for å hindre betjentene i å pågripe ham.

Men det stoppet ikke der. Tiltalte påsto også at han hadde dynamitt i bilen, og om 30 sekunder startet han nedtellingen. Etter pågripelsen fant ikke politiet noe dynamitt i bilen, men under ei jakke lå det en pistol av merket Beretta.

En snau måned senere var det på'an igjen. Denne gangen kjørte tiltalte rundt i Askim med en bobil. Politiet fikk melding om en mulig promillekjøring.

Blålys og sirener hjalp ikke denne gangen heller. Ferden gikk mot Vamma. Det stoppet i en blindvei. Politibilen stoppet 20–25 meter bak. Etter et halvt minutt ble ryggelysene til bobilen koblet inn og kom mot politibilen.

Slet med pågripelsen

Politibetjenten forklarte i retten at han ga «flatt jern» da han kjørte bakover. Politibilen ble stående fast i grøfta. Bobilen traff tjenestebilen med en hastighet på 5–10 km/t. Så ble et sidevindu knust med en batong. Da kom tiltalte ut av bilen, hyttet med knyttede never og sa: «Slå meg, slå meg, kom og ta meg».

Det siste skulle være lettere sagt enn gjort. Fire politibetjenter brukte 12 minutter på å få kontroll over tiltalte. Etter at håndjernene kom på var tiltalte rolig og samarbeidsvillig.

35-åringen har en rekke dommer på samvittigheten fra før. Men nå har han holdt seg unna dette livet i lang tid. Forrige dom er fra 2009.

Denne gangen ble tiltalte dømt for hele 44 forskjellige lovbrudd. Hele 14 av dem var for kjøring uten førerkort. Det var også flere andre brudd på veitrafikkloven, samt noen brudd på legemiddelloven.

Straffen ble fengsel i ni måneder. Varetektsfradraget var på 36 dager.

Du kan se video fra biljakten på smaalenene.no – her:

Topp 10: Politibiler du ikke kjører fra!