KRATER: Gjerningsmennene brukte Øst Betong sin hjullaster for å kjøre tvers gjennom denne stålcontaineren på Kulmoen grustak i Vormsund.    Hele plassen er rasert, så man må ha brukt lang til på dette hærverket, fortviler daglig leder i Betong Øst, Arild Solbakken. (Foto: Kay Stenshjemmet, rb.no/ANB)
KRATER: Gjerningsmennene brukte Øst Betong sin hjullaster for å kjøre tvers gjennom denne stålcontaineren på Kulmoen grustak i Vormsund. Hele plassen er rasert, så man må ha brukt lang til på dette hærverket, fortviler daglig leder i Betong Øst, Arild Solbakken. (Foto: Kay Stenshjemmet, rb.no/ANB)

Gikk amok med hjullaster

To ganger på samme dag. Så ble de tatt på fersken av politiet.

Tidlig søndag morgen oppdaget en nabo til grustaket på Kulmoen i Vormsund at noen hadde gjort hærverk med en hjullaster i løpet av natten eller morgenen. Det skriver Romerikes Blad.

Naboen ringte Arild Solbakken som er daglig leder i Betong Øst Vormsund. Betong Øst henter grus fra grustaket for å lage betong. Solbakken reiste umiddelbart til grustaket for å undersøke saken.

– Der oppdaget vi at noen hadde brutt opp tenningslåsen på hjullasteren vår, og kjørt den opp til toppen av grustaket. Her hadde de meid over en stor vedhaug som en pensjonist i området hadde hogd opp, forteller han.

Tatt på fersken

Solbakken ringte umiddelbart politiet, som ikke hadde kapasitet til å komme før senere på dagen.

– Klokka 18.30 fikk jeg en ny telefon fra en nabo som lurte på om noen fra oss var ute med hjullasteren. Det hørtes visstnok ut som det hadde brutt ut krig i området. Jeg ringte politiet, og sammen reiste vi ned til Kulmoen.

Her var de to gjerningsmennene på ferde igjen. De hadde startet opp hjullasteren på nytt, kjørt den ned i grustaket igjen og gjort massivt skadeverk på containere, paller, porter, lagerhall og utstyr.

– Jeg anslår at skadene vil ha en kostnad på rundt 100.000 kroner, sier Arild Solbakken og viser fram en stålcontainer hvor man har kjørt hjullasteren tvers igjennom. Det er trolig dette braket naboen har hørt.

Fant fotavtrykk

Gjerningsmennene har først knust vinduet på hjullasteren, for så å starte maskinen med en skrutrekker.

– De har også brutt seg inn i lagerhallen og forsøkt å starte opp en skurtresker. Det klarte de ikke, men et støttebein er brutt av slik at skurtreskeren er blitt skakk, forklarer Arild Solbakken.

Store deler av området er rasert. Dekk, som ble oppbevart inne i stålcontaineren, ligger strødd på plassen. Det er hjullasterspor flere steder i grustaket.

Sammen med politiet fant Arild Solbakken både fotavtrykk og sykkelspor som trolig tilhører gjerningsmennene.

– Forferdelig at noen kan holde på slik. De kunne lett ha kjørt i hjel seg, mener Solbakken.

Ikke avhørt

– Det er blitt pågrepet to gutter i slutten av tenårene som er mistenkt for ugjerningen, bekrefter politiførstebetjent Håvar Bue ved Nes lensmannskontor.

Det er foreløpig uvisst om tenåringene har innrømmet hærverket

– Nå vil det bli foretatt formelt avhør av de to guttene så fort det lar seg gjøre. Etter pågripelsen ble de kjørt hjem til foreldrene. Man ønsket ikke å sette dem i arresten, der har med alder å gjøre, forklarer Bue.

– Resultatet av avhørene vil avgjøre hva om skjer videre med de mistenkte. Blir de tiltalt for saken, vil de få en reaksjon da begge er over den strafferettslige lavalder, sier politiførstebetjenten.

Bue vil ikke spekulere i om hærverket er såpass grovt at ugjerningen kan ende med fengselsstraff, eller om reaksjonen blir bøter.

Du kan lese mer om bil og trafikk på rb.no - klikk her

FIKK STARTET: Hjullasteren er blitt startet opp med skrutrekker.  (Foto: Kay Stenshjemmet, rb.no/ANB)
FIKK STARTET: Hjullasteren er blitt startet opp med skrutrekker. (Foto: Kay Stenshjemmet, rb.no/ANB)