– Går bilen mye bedre hvis jeg bytter eksosanlegg?

Hva er sannhet – og hva er myter? Se hva Brooms bilekspert svarer.

En Mazda MX 5 eier lurer på å få seg nytt eksosanlegg på bilen   og om dette kan bidra til at bilen går bedre. Brooms bilekspert gir svar ...
En Mazda MX 5 eier lurer på å få seg nytt eksosanlegg på bilen og om dette kan bidra til at bilen går bedre. Brooms bilekspert gir svar ...

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Lasse spør:

Heisann!

Jeg har en helt vanlig Mazda MX-5 med 126 hk. Det gjør absolutt nytten – for dette er en morsom bil å kjøre. Men jeg kunne jo tenkt meg enda mer fres. Så er spørsmålet, er det så enkelt som å bytte eksosanlegg? Jeg har jo noen kompiser som har gjort det – og påstår at det gir langt bedre fraspark.

Hilsen ung Mazda-entusiast

Benny svarer:

Hallo!

Du har i alle fall en skikkelig morsom bil – og egentlig har vel den nok av krefter?

Når det gjelder effekten av å bytte eksosanlegg vil den variere fra modell til modell. I enkelte tilfeller, blant annet med en typisk ungdomsbil som Nissan 200 SX, kan det faktisk ha noe for seg. Her snakker vi kanskje effektøkning på opptil 10 prosent.

Det heller er jo ikke all verden, og jeg er redd mange vil bli skuffet om de forventer at bilen plutselig skal gå som ei kule om de bytter eksosanlegget.

Dette er den beste sportsbilen

Lyd

Nå er det jo en del som bytter eksosanlegg fordi de ønsker å få mer eller bedre lyd også. Det er jo ikke til å komme fra at lyd kan være en veldig positiv del av kjøreopplevelsen. Ikke minst i cabriolet, slik som du har!

Men hvis det er effektøkning som er viktig, bør du nok også vurdere et skikkelig grenrør og race-katalysator i tillegg.

Store enderør

Å skifte bare den bakre delen, hjelper ikke all verden. Selv om man stadig ser BMW 316 og Opel Vectra med 3-tommers enderør. Den slags løsninger hjelper nok ikke på annet en selvtilliten til han eller hun som sitter bak rattet – og knapt nok det ...

Et alternativ til eksosanlegg er jo å få mer sportslige luftfilter eller trimming. Men særlig chip eller tuning av motorer fungerer best dersom det er en turbo involvert, og det er det jo ikke i bilen din.

Mitt råd er å nyte bilen din som den er – og eventuelt slenge på et eksosanlegg om du ønsker et litt mer fyldig lydbilde.

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester – klikk her