Gammel Saab erter på seg Volvo

Ny elbil heter "tilfeldigvis" det samme som Volvo-modell

Kinesiske BAIC har kalt sin utgave av gamle Saab 9 5 for C70   'tilfeldigvis' er det også navnet på en Volvo modell. Her fra avdukingen på bilutstillingen i Beijing.
Kinesiske BAIC har kalt sin utgave av gamle Saab 9 5 for C70 "tilfeldigvis" er det også navnet på en Volvo modell. Her fra avdukingen på bilutstillingen i Beijing.

Saab-konkursen var et tungt slag for alle som hadde et forhold til den tradisjonsrike svenske bilprodusenten. Da er det kanskje en mager trøst at Saab-modellene lever videre i Kina. Men det gjør de i alle fall – og heller ikke uten komplikasjoner.

Før Saab gikk konkurs, solgte nemlig selskapet rettighetene til sine allerede aldrende modeller 9–3 og 9–5 til kinesiske BAIC. Det ga kineserne tilgang på relativt moderne vestlig teknikk – mens Saab fikk noen etterlengtede penger inn i kassa.

Ikke uten bølger

BAIC har jobbet hardt med å få fram en elektrisk versjon av gamle 9–5 og nå er den klar for lansering. Produksjonen starter for alvor i siste kvartal 2012 og fra neste år av er det full fart på BAIC-fabrikken.

Men lanseringen skjer absolutt ikke uten bølger. BAIC har nemlig valgt å kalle sin nye elbil C70 – det er en modellbetegnelse Volvo har brukt i mange år. Og de er mildt sagt ikke veldig glade for dette.

LES OGSÅ: Bygg din egen elbil!

Ikke registrert

– Vi vil ikke at noen andre bilprodusenter skal bruke det navnet. Våre jurister har kontakt med juristene hos BAIC om retten til å bruke navnet C70, sier en Volvo-talsmann til avisen SvD.

Volvo har imidlertid ikke registrert varemerket C70 i Kina tidligere, det kan lage problemer for dem nå.

LES OGSÅ: Derfor skal denne bare selges i Kina

Store ambisjoner

Det hører naturligvis også med til saken at også Volvo nå er eid av et kinesisk selskap, nemlig Geely. De har store ambisjoner for merket, både internasjonalt og på hjemmebane.

Blant annet er det planer om å bygge flere Volvo-fabrikker i Kina – og også starte et eget billigmerke der man drar nytte av eldre Volvo-teknologi.

LES OGSÅ: Første bil ut i helt nytt billigmerke