Gamle og gode - her er bruktbilene med minst feil

Her er det mange gode kjøp - og noen overraskelser.

Illustrasjon: Vidar Gulliksen
Illustrasjon: Vidar Gulliksen

En litt tilårskommen bruktbil behøver langt i fra å være synonymt med ”klippekort” på verkstedet og kroniske bilproblemer. Noen er faktisk ganske gode og feilfrie, selv med 10-11 år på nakken.

Vi har tatt utgangspunkt i TÜVs store undersøkelse av 7,3 millioner bruktbiler. Og vi ser nå på de som får færrest anmerkninger om alvorlige mangler på det som tilsvarer EU-kontrollen har hjemme.

Ikke statistikkens nyeste – men eldste. Kategorien er 10 – 11 år gamle biler, altså det man med hånden på hjertet virkelig kan kalle for bruktbiler.

Les også: Dette går i stykker på bilen din:

Den gjennomsnittelige feilprosenten i denne kategorien er på 26 %. Men heldigvis finnes det biler med langt færre feil.

Ikke bare japanske

Bare kjedelig japanske biler helt uten sjel, hvor ”strikken er trukket opp” en gang for alle, tenker du kanskje?

Jo da – de finnes her de også, så klart, men jeg kan også garantere deg at det også finnes morsomme biler på denne lista. Alt fra verdens mest produserte roadster til skikkelige sportsbiler – noe for enhver smak, og for enhver lommebok, med andre ord.

Tips

Det er vel verdt å bruke noen minutter på å se på denne lista, om du er i kjømda for å handle bruktbil. Kanskje får du et godt tips på en bil du kunne ha lyst på men som du ikke en gang har vurdert tidligere også...

Les også: Med takluka åpen i 15 minus:


Dette er de ti beste:


1. Porsche 911

Porsche-911_Carrera_Coupe_2
Porsche-911_Carrera_Coupe_2

Det er nok flere grunner til at 911-en havner så høyt på lista. Kvaliteten er god – det er det ingen tvil om. For den havner også på førsteplass over bilene med minst feil i kategorien 8 -9 år og 6-7 år. Når det gjelder 4-5 år og 2-3 år så er den på tredje plass i de kategoriene.

Men det kan nok også handle om at dette er kostbare entusiastbiler som ofte får litt ekstra godt stell av sine stolte eiere. Uansett – vi gratulerer med fortjent førsteplass!

Feilprosent: 8,7


2. Toyota RAV4

Toyota-RAV4_2003
Toyota-RAV4_2003

På andreplass finner vi en typisk traust og solid familiesliter. Nemlig soft-SUV-en Toyota RAV4. En bil som også har hatt stor suksess her hjemme i Norge.

Her kan man neppe skylde på høy entusiast-faktor. Vi har tidligere omtalt RAV4 som det smarteste SUV-kjøpet du kan gjøre og dette underbygger bare det vi tidligere har skrevet.

Les hele den saken her:

Feilprosent: 10,5


3. Porsche Boxster

Porsche-Boxster_S_2001
Porsche-Boxster_S_2001

Porsche Boxster eller 986 som den heter på Porsche-språket kom i 1996 og de første par årgangene var kjent for litt rufsete kvalitet. Vindstøy fra kalesjen, oljelekkasje fra motoren og generelt litt dårlig sammenskrudd var noe av det den fikk kritikk for. Men finnene – den er nemlig bygd i Finland - har tydeligvis gjort hjemmeleksene sine og fikk fort skikk på tingene. Belønningen er en hederlig tredjeplass!

Feilprosent: 11,2


4. Toyota Yaris

Toyota-Yaris_1999
Toyota-Yaris_1999

Yaris er en annen Toyota-modell som har vært en skikkelig slager her hjemme i Norge, helt siden den ble lansert i 1999. Den ble også kåret til Årets bil i år 2000 og den skulle vise seg å være tittelen verdig.

Yaris er nemlig like trofast som en gammel elghund. Feilprosenten på en 10 år gammel Yaris er omtrent lik som på en 2 år gammel Volvo XC90. Noe å tenke på... Bilen er designet i Frankrike hvor den også ble bygd.

Feilprosent: 13,9


5. Toyota Corolla

Corolla-2000
Corolla-2000

Toyota Corolla: Bilen som har blitt solgt i 35 millioner eksemplarer og dermed innehar posisjonen som verdens mest solgte bilmodell. Kvalitet og driftsikkerhet helt på grensen til det legendariske er helt sikkert en sterkt medvirkende årsak til det.

Corolla - som nå finnes bare som firedørs sedan - ble erstattet av Auris i 2006, en bil som heller ikke har ”gjort seg bort”. Den er nemlig på en solid andreplass i kategorien 2-3 år gamle biler.

Feilprosent: 14,9

6. Mercedes SLK

Mercedes-Benz-SLK-1999
Mercedes-Benz-SLK-1999

Dette er nok et bevis på at en god bil ikke behøver å være kjedelig. SLK var den første moderne bilen som kom med nedfellbart ståltak - i 1996 - og den ble etter en facelift i 2000 produsert fram til 2004 da den ble erstattet av en helt ny SLK.

De første bilen begynner nå å få et behagelig prisnivå, det er ikke noe problem å finne greie eksemplarer av SLK på bruktmarkedet til godt under 100 000 kroner.

Feilprosent: 15,9

7. Toyota Avensis

toyota-avensis-wagon-2000-2
toyota-avensis-wagon-2000-2

Avensis avløste den populære Carina-modellen i 1998, og første generasjon fantes som både firedørs sedan, femdørs kombicoupe og så klart som stasjonsvogn.

Den finnes tilgjengelig med forskjellige både bensin- og dieselmotorer. Kvaliteten er i kjent Toyota-stil god og dette er fortsatt en god og fornuftig familiebil til en billig penge.

Feilprosent: 16,6


8. Mazda MX-5

Mazda-MX5_2000_
Mazda-MX5_2000_

Over 900 000 eksemplarer har sett dagens lys av MX-5 modellen de 21 årene den har blitt laget. Det gjør Mazda-cabrioleten til verdens suverent mest solgte roadster.

Den fikk plass mellom permene i Guinness book of records allerede i år 2000 som verdens mest solgte sportsbil. Ganske mange MX-5-er har også funnet veien hit til Norge, og ønsker du deg en, så finnes det godt med biler til salgs. Prisene starter på ca 30 000 kroner for de billigste.

Les mer om nye MX-5 Special Edition, her:


9. Mazda Premacy

MAZDA-Premacy-TD--2000-2001
MAZDA-Premacy-TD--2000-2001

Også niendeplassen er det en Mazda som innehar, nemlig den litt ukjente, men praktiske Premacy modellen – som også kunne leveres som syvseter.

Den ble produsert mellom 1999 og 2004. I 2005 ble den erstattet av den bilen vi i dag kjenner som Mazda 5. Som allerede nevnt er bilen en smule ukjent, og det gjør at man kan gjøre gode kjøp på Premacy. Du får pene 2001-modeller til under 50 000 kroner.

Feilprosent: 18,5


10: VW Polo

Volkswagen-Polo_1999
Volkswagen-Polo_1999

Bilen på tiendeplass derimot er ikke ukjent, for der finner vi nemlig VW Polo. En bil som alle som har en tante, søster, svigermor eller mamma kjenner til. VW Polo er et godt bevis på at det enkleste ofte er det beste. For dette er nok utvilsomt den beste VW-en fra tidsepoken rundt årtusen-skiftet. Poloen er fortsatt en populær bruktbil og prisene er absolutt til å leve med.

Selv om feilprosenten nå har krabbet opp til 19,1 så er det fortsatt godt under gjennomsnittet på 26 %.

Feilprosent: 19,1

De aller dårligste bilene har en feilprosent som faretruende begynner å nærme seg 40 %

Les mer om bilene med flest feil her:

Del med Facebook-vennene dine

Vi du lese mer om de forskjellige bruktbilene? Gå inn på vår store bruktbil-guide her:

Har du erfaring med noen av disse? Fortell i kommentarfeltet under