Forside Motor 
 
FORT GJORT: I løpet av noen minutter er bildekkene tømt for luft og fylt med ren nitrogen. Det sørger Olav Ormø for.  (Foto: Ole Petter Barø Høgset, fremover.no/ANB)
Forside Motor FORT GJORT: I løpet av noen minutter er bildekkene tømt for luft og fylt med ren nitrogen. Det sørger Olav Ormø for. (Foto: Ole Petter Barø Høgset, fremover.no/ANB)

Fyller ren nitrogen i dekkene

Stadig flere gjør det. Fordelene er mange.

Oddvar Fjellaksel liker å være først ute med siste teknologi. Det er var derfor naturlig at han fikk fylt ren nitrogen i bildekkene som en av de første i Narvik. Det skriver fremover.no.

Olav Ormø ved Dekkspesialisten på Fagernes starter opp nitrogenmaskinen og tømmer samtidig lufta ut av dekkene til Oddvar Fjellaksels bil. Få sekunder senere blir de lufttomme dekkene fylt med ren nitrogen.

Spennende

Dermed kan Fjellaksel kjøre med en bil som i lang tid vil ha korrekt trykk i dekkene.

– Dette er veldig spennende. Det er mange ting som taler for at nitrogen i dekkene er ei god investering, sier Fjellaksel, som er driver av Avis bilutleie i Narvik.

God investering

Han har tro på at han kan spare penger på dekkbudsjettet ved å gå over fra luft til nitrogen i dekkene.

– Normalt pleier vi å ha leiebilene i halvannet år før vi bytter dem ut. I løpet av den tiden er dekkene utslitte og vi må gå anskaffelse av nye. Det er muligheter for at det ikke er nødvendig med nye dekk så ofte når man har nitrogen i dekkene. Nitrogen gjør at man til en hver tid får jevnt trykk i dekkene. Det sparer på dekkslitasjen. Vi får se om en stund om dette er så bra som jeg tror det er, sier Fjellaksel.

Separerer

Luften omkring oss består hovedsakelig at to grunnstoff, oksygen og nitrogen, og ved å separere disse stoffene fra hverandre kan man fylle dekkene med ren nitrogen. Nitrogen i stedet for vanlig luft i dekkene innebærer at riktig trykk beholdes i dekkene i tre til fire ganger så lang tid som vanlig.

Temperaturforskjeller vil ikke ha innvirkning på trykket i dekkene, slik som vanlig luft har.

– Riktig lufttrykk er veldig viktig når man ser på et dekks levetid og yteevne. Når man har nitrogen i dekkene beholder man korrekt lufttrykk uansett temperaturforskjeller. Det gir lengre stabilitet på trykk i dekkene som igjen gir bedre veigrep og kontroll, nedsatt drivstoff-forbruk, lengre dekklevetid, økt sikkerhet og ingen oksidasjon inni dekkene, sier Kolbjørn Nymoen ved Dekkspesialisten på Fagernes og utdyper;

– Dette er et ganske nytt konsept, men det er godt mottatt andre steder i landet.

Tyngre kjøretøy vil ha et stort potensial ved å bytte ut luft med nitrogen i dekkene, sier Nymoen

Du kan lese mer om bil og trafikk i Fremovers motormagasin - klikk her