Frykter den nye bensintypen ødelegger motoren

Bensin med ti prosent etanol er like rundt hjørnet. Men ikke alle motorer vil tåle den:

Om to til tre år kommer den nye bensintypen E10. Ikke alle biler vil tåle den. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
Om to til tre år kommer den nye bensintypen E10. Ikke alle biler vil tåle den. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Berit spør:

Hallo Benny jeg har lest om den nye bensintypen som skal komme, E10 som har ti prosent bioetanol i seg. Såvidt jeg kan forstå kan dette havarere motoren hvis bilen ikke er beregnet på å bruke dette. Hvordan vil dette bli egentlig? Har ikke bensinbransjen et ansvar for å ikke selge produkter som kan skade bilmotorene? Hvordan skal vi "vanlige" forbrukere forholde oss til dette. Jeg har selv en Jeep Grand Cherokee bensin og lurer på hvordan dette blir i forhold til min bil. Takknemlig for svar!

Benny svarer:

Hei Berit. Skjønner godt at du og mange flere lurer på dette. Det er ganske riktig slik at ikke alle biler bør kjøres på E10. Denne bensinen er iblandet 10 prosent etanol og så vidt jeg forstår kan denne etanolen blant annet etse i stykker gummislanger hos enkelte bilmerker.

Teknisk avdeling hos en rekke bilmerker jobber med å kartlegge dette. Du bør derfor sjekke med merkeforhandleren din når denne bensintypen kommer - og forsikre deg om bilen din kan kjøres på E10 eller ikke. Hvis nei, må du bruke "gammeldags" bensin også i framtiden. Dette er et tema vi helt sikkert også vil komme tilbake til her på broom.no!

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen - klikk her:

Velkommen - og lykke til!

Er du på bruktbiljakt? Sjekk oversikten i Brooms bruktbilguide - klikk her: