Piggdekksesongen er over for denne gang   i alle fall i store deler av landet. Fra i morgen er det ikke lenger tillatt å bruke pigger.
Piggdekksesongen er over for denne gang i alle fall i store deler av landet. Fra i morgen er det ikke lenger tillatt å bruke pigger.

Fra i dag er piggdekk lov over hele landet

Men i Norges to største byer koster det penger å bruke dekkene.

I våre tre nordligste fylker har det vært tillatt siden 15. oktober. Fra og med i dag er det også lov å kjøre med piggdekk i resten av landet.

Reglen er nemlig at hele landet får bruke piggdekk fra 1. november. Disse dekkene kan så være på fram til første søndag etter 2. påskedag i sør-Norge, i 2013 er datoen 7. april. I nord kan piggdekkene brukes fram til 1. mai.

Ikke påbud

Her kan det være viktig å minne om at det ikke er noe påbud om vinterdekk i Norge. Regelen er at du skal være skodd etter forholdene.

I praksis: At du kan kjøre med piggdekk før fristen, hvis forholdene tilsier at det er nødvendig. Samtidig også at du nå kan fortsette å kjøre med sommerdekk, hvis forholdene tillater det.

LES OGSÅ: Politisk nei til vinterdekk-påbud

Storby-fenomen

De siste årene har det vært mye fokus på at nordmenn kjøper piggfritt i stedet for piggdekk. Andelen piggdekk har riktignok sunket, men dette er langt på vei et storbyfenomen.

For Norge under ett er andelen piggdekk rundt 70 prosent. Men i storbyene Oslo og Bergen er det motsatt. Tall fra Statens vegvesen viser at piggfrie vinterdekk hadde en andel på rundt 85 prosent i fjor.

Legge om selv? Her får du gode tips og råd


750 kroner i gebyr

Dette da også byene der du må betale ekstra avgift for å få bruke piggdekkene. Det gjelder ikke bare om du bor i Oslo eller Bergen, du må også betale avgift hvis du kjører inn i en av disse byene med piggdekk.

Sesongoblat koster i år 1200 kroner. velger du månedsoblat kommer det på 400 kroner - mens dagsoblat koster 30 kroner.

Og våger du deg inn i en av disse byene på piggdekk og uten å betale - da kan det bli dyrt. Å blir tatt uten gyldig oblat gir gebyr på 750 kroner.

LES OGSÅ: Dette er årets beste vinterdekk

Kjører du med pigger eller piggfritt? Fortell i kommentarfeltet under: