Fotgjengere - pass dere for denne!

Lydløse og farlige. Disse bilene kjører ned flest fotgjengere.

Toyota Prius
Toyota Prius

En studie utført av National Higway Traffic Safety Administration i USA viser at hybrider oftere er involvert i ulykker med fotgjengere og syklister. I følge dataene har 77 av 8 387 hybrider (0.9 prosent) vært involvert i ulykker med fotgjengere. 48 biler, (0,6 prosent), har vært involvert i ulykker med syklister.

Til sammenligning har 3 578 av 559 703 biler med forbrenningsmotor, (0,6 prosent), vært involvert i ulykker med fotgjengere. 1 862 biler (0,3 prosent) har vært involvert i ulykker med syklister.

Slik går det når en nybil krasjer mot 1959-modell

Farlig stillegående

Studien viser også at differansen vokser i lav fart. Da er det dobbelt så mange hybrider som er involvert i ulykker med myke trafikanter - sammenlignet med biler med forbenningsmotor. Det skyldes nok i stor grad at hybridbiler er så godt som lydløse når de går på elmotor.

Statistikken er ikke en komplett oversikt for hele USA, og NHTSA påpeker at det krever mer arbeid før de kan trekke noen endelige konklusjoner. Likevel er dette viktig data som produsentene av hybridbiler bør ta hensyn til i designprosessen av fremtidige biler.

Klikk her for å lese duellen mellom Honda Insight og Toyota Prius.

Jobbes med varsellyd

I Broom har vi merket oss hvor usynlige vi blir for forgjengere når vi kjører hybridbiler. Folk skvetter der du beveger deg på en parkeringsplass, eller kommer snikende mot et fotgjengerfelt. Og ettersom teknologien stadig blir bedre, vil hybridbiler gå mer og mer på elmotor alene.

Heldigvis finnes det en enkel løsning på problemet. Det jobbes med å gi hybridbilene en varsellyd som gjør dem lettere å oppdage. For eksempel har Lotus utviklet et system som simulerer motorylyd når hybridbilen går på elmotor alene. Men om dette løses med en høyttaler er det bare fantasien som setter grenser for hvilke lyder vi kan få fra hybridbiler i framtiden.

Lotus har utviklet et system som gir Priusen din motorlyd, også når den kun går på elmotor.
Lotus har utviklet et system som gir Priusen din motorlyd, også når den kun går på elmotor.