Først til en ulykke? Dette må du gjøre

Det holder å huske tre ord.

Det er viktig å vite hva man skal gjøre dersom man kommer først til et ulykkessted. Foto: Norsk Luftambulanse
Det er viktig å vite hva man skal gjøre dersom man kommer først til et ulykkessted. Foto: Norsk Luftambulanse

Snø og kulde skaper vinterglatte veier over det meste av landet. Det øker faren for alvorlige ulykker i trafikken. Hvis du kommer som førstemann til et ulykkessted, kan det være du som kanskje bidrar til å redde liv, melder siste.no

– Det verste du kan gjøre er å være passiv. En trafikkulykke er ofte dramatisk og kan virke svært skremmende på en som ikke er vant til det. Likevel er det veldig viktig at man våger å gjøre en innsats i en slik situasjon, sier Bjørn Magne Eggen. Han er konstituert generalsekretær i Norsk Luftambulanse.

Jevn nedgang

Det har vært en jevn nedgang i antall omkomne i trafikken de siste 15 årene. I 2010 omkom 210 personer på norske veier, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Dette er det laveste tallet på over 50 år.

– Dette er en veldig gledelig utvikling, men forskningen viser at enda flere liv kan reddes om førstemann på skadestedet gjør en innsats, forteller Eggen.

Og det du kan og bør gjøre er kort og godt: Sikre – Varsle – Hjelpe.

Sikre stedet – tilkall hjelp

Det aller første du må gjøre, er å sikre stedet for å unngå nye ulykker.

– Det betyr at du må skru på varselblinkene på bilen din, ta på deg refleksvest og sette ut varseltrekant. Deretter må du varsle om ulykken og tilkalle hjelp ved å ringe 113, forklarer Eggen.

Først når du har sikret stedet og tilkalt hjelp, bør du se hvordan situasjonen er for dem som er direkte innblandet i ulykken.

Frie luftveier

Når det gjelder skadde personer i ulykkesbilene, er det aller viktigste å sørge for at de puster skikkelig.

Bevisstløse personer kan få blokkert luftveiene om hodet siger framover. Ved å bøye hodet tilbake i normalstilling eller litt bakover, kan du bidra til at personen får puste. Hvis det er mulig bør du også forsøke å stanse store blødninger, gjerne ved å legge trykk på stedet. Ved å gjennomføre disse enkle tiltakene kan du redde liv, og gjennom telefonkontakt med AMK-sentralen (113) får du praktiske tips og råd i den akutte situasjonen, avslutter Bjørn Magne Eggen.

Les mer om bil og trafikk på siste.no

LES OGSÅ: Pene sko viktigere enn trafikksikkerhet