Forsikringsselskap: Mange betaler for ting de ikke trenger

Slik vil de at du skal spare på bilforsikringen.

Bilforsikring koster oss gjerne flere tusen kroner i året. Nå går Codan ut og advarer mot å betale for mye, samtidig som de lanserer et nytt tilbud til sine kunder.
Bilforsikring koster oss gjerne flere tusen kroner i året. Nå går Codan ut og advarer mot å betale for mye, samtidig som de lanserer et nytt tilbud til sine kunder.

Bilforsikring koster som regel mange tusen kroner i året. Og for de aller fleste, er det heldigvis sjelden det skjer noe som gjør at du faktisk trenger forsikringen.

Spørsmålet er om vi egentlig har behov for en så omfattende forsikring som mange betaler for.

Akkurat det har Codan Forsikring tenkt på også. Nå lanserer de et nytt tilbud, som skal gjøre det lettere å forsikre det du faktisk trenger, og ikke alt annet. På den måten vil de også sørge for å kunne senke prisene.

Nå kan du forsikre deg mot katta i sekken

Mer enn du trenger?

En del selskaper tilbyr for eksempel kun to ulike dekninger: Kasko med leiebil, eller en eller annen form for "Superdekning". Sistnevnte inkluderer gjerne både leiebil i lang tid, verdigjenstander som ligger i bilen og eventuelt feil på motor- og drivverk.

Men hvis du ikke har behov for leiebil, men klarer deg fint med offentlig transport den perioden du ikke har bil, hvorfor skal du da betale?

De fleste velger kasko/kasko pluss for å sørge for at behovene sine er dekket om uhellet er ute.

- Det er jo egentlig bra å ha god dekning. Men mange betaler mer enn de trenger, sier Informasjonsansvarlig i Codan Forsikring, Mari Bræin Faaberg.
- Det er jo egentlig bra å ha god dekning. Men mange betaler mer enn de trenger, sier Informasjonsansvarlig i Codan Forsikring, Mari Bræin Faaberg.

– Det er jo egentlig bra å ha god dekning. Men mange betaler mer enn de trenger.

– La oss si at to identiske biler bryter sammen og må på verksted: For storfamilien er 30-dagers tilgang på leiebil alfa omega for å få hverdagslogistikken til å gå opp. Men den single naboen som bor ved siden av har kanskje ikke for dette, da kollektivtransport er et like greit alternativ, sier informasjonsansvarlig i Codan forsikring, Mari Bræin Faaberg.

Forsikring: Noen telefoner kan spare deg for tusenvis av kroner

Seksdelt forsikringstilbud

Codan har nå valgt å «dekonstruere» bilforsikringen for kundene sine, slik at man som kunde kan velge vekk unødvendige/overflødige elementer. På denne måten får man prisen ned. Forsikringen blir med andre ord mer skreddersydd til den enkelte bileieren.

Deres forsikringstilbud er nå delt opp i seks ulike kategorier – fra ren kasko uten leiebil – til toppforsikringen Kasko Pluss. Sistnevnte inkluderer både leiebil i tre uker, motor- og elektronikkfeil.

– Forskjellen i pris på den laveste og den mest omfattende dekningen kan være stor. Men hvis eieren ikke trenger mer enn kasko uten leiebil, hvorfor skal han eller hun da betale for noe mer. Det er ikke nødvendig med vårt nye tilbud, sier Bræin Faaberg.

Dette er tabbetoppene på veiene

Basert på kundens tilbakemeldinger

Den nye løsningen er basert på tilbakemeldinger fra kundene og deres behov. Endel har etterspurt fordelene på kasko pluss som har med bruk av bilen, men syntes den blir for dyrt på grunn av at motordekningen er en såpass stor del av denne. Det å kunne fjerne den er tilpasset denne gruppen.

– Det samme gjelder leiebil. Mange familier med to biler vil heller betale litt mindre på forsikringen, fordi de kan tilpasse hverdagen om bilen er på verksted.

Se video: Derfor koster bilforsikring mye for unge sjåfører ...

– Viktig å "shoppe rundt"

Brooms bilekspert, Benny Christensen, tror det nye tilbudet kan være en smart måte å tilpasse prisene.

– De gjør det naturligvis ikke for å være snille. Men de kan på denne måten kanskje bidra til at enkelte slipper å betale like mye som de gjør i dag. Det er positivt for kunden, og flere kunder er positivt for Codan.

– Det som imidlertid er den viktigste lærepengen når det gjelder bilforsikring, er at en sjekker markedet med jevne mellomrom. Alt for mange av oss slår oss til ro med samme forsikringsselskap i mange år, uten å "shoppe rundt" og sjekke hvilke tilbud som er ute i markedet, påpeker Broom-Benny.

Denne mannen vil aldri trenge bilforsikring