Selv om svenskene loppet oss for de mest verdifulle veteranbilene på 50 tallet, var forekomstene av A Forder store nok til at også norsk veteranhobby fikk bredt fotfeste allerede for 50 år siden. Til sommeren vil Sandefjord invaderes av den første virkelige 'folkebilen' i stort antall, som her fra forrige treff på Hamar i 2006. Foto: Jan S. Christensen, Norsk A Modell Klubb
Selv om svenskene loppet oss for de mest verdifulle veteranbilene på 50 tallet, var forekomstene av A Forder store nok til at også norsk veteranhobby fikk bredt fotfeste allerede for 50 år siden. Til sommeren vil Sandefjord invaderes av den første virkelige "folkebilen" i stort antall, som her fra forrige treff på Hamar i 2006. Foto: Jan S. Christensen, Norsk A Modell Klubb

Ford Model A: De skal skru tiden 80 år tilbake

Nordisk kjempetreff med 200 veteranbiler.

Etterhvert som også nyere biler er blitt "veteraner" avgiftsmessig sett, og de bilene som eierne har et forhold til fra barndommen stadig blir yngre, er det blitt sjeldnere og sjeldnere å se førkrigsbiler i trafikken. Bare i løpet av de siste 10-15 årene har vi merket en forandring her.

Til sommeren blir det muligheter til å gjenoppleve sjarmen ved dette. Da er Norge åsted for ett av de største virkelige veterantreffene i Norden, og opp mot 200 Forder av A-modellen vil i helgen 15. til 17. juni sette sitt preg på Sandefjord.

Les også: Denne Buicken var en bruktbil allerede for 100 år siden

Del med Facebook-vennene dine!

Med et slikt antall vil vi formode at det tidvis vil kunne oppleves som at tiden er skrudd tilbake til 1930-tallet i Vestfold-byen.

- Alt over 150 biler er bra

- Det nordiske "Grensetreffet" har vært arrangert annenhvert år helt siden 1972, på omgang mellom de nordiske landene. Sist det var i Norge var vi på Hamar, og da var det ca. 200 biler. Påmeldingsfristen er ikke gått ut ennå, men alt over 150 biler vil være bra, sier Bjørn Olsen i Norsk A Modell Klubb.

Ford A-entusiastene er ikke skvetne. Luksusen er høyst begrenset i disse
Ford A-entusiastene er ikke skvetne. Luksusen er høyst begrenset i disse

Forrige treff på norsk jord var for øvrig spesielt: Da deltok 25 amerikanske entusiaster som hadde sendt over bilene sine med båt, hvoretter de kjørte en solid runde i Europa og deltok på flere treff før de returnerte til USA. Fullt så langveisfarende besøkende regner ikke Olsen med å se i år.

- Men vi samler A-modellentusiaster fra et stort område. Til sommerens treff er det allerede påmeldt deltagere fra både Tyskland, Sverige, Danmark og England i tillegg til våre egne. Og det pleier å dukke opp en kar fra Estland som kjører en helt urestaurert A-Ford, jeg regner med at han kommer også i år, ler Olsen.

Les også: Ole har eid sin veteran-Ford helt siden den var ny

- Er trafikkbildet blitt så stresset at det blir mindre fristende å kjøre på tur med førkrigsbilene enn det var for noen år siden?

Følger trafikken greit

- Våre biler er heldigvis ganske hurtiggående. De gjør 70 km/t greit, og 80 når vi må. Kjører man på firefeltsvei er det helt greit, da kan de som vil passere. Det er egentlig mer stressende på mindre veier, der vi av og til opplever å lage kø, forteller Olsen.

Med helt opp mot 200 A-Forder kan bybildet i Sandefjord komme til å se ut som på 30-tallet når det nordiske treffet arrangeres midt i juni. Foto: Jan S. Christensen, Norsk A Modell Klubb
Med helt opp mot 200 A-Forder kan bybildet i Sandefjord komme til å se ut som på 30-tallet når det nordiske treffet arrangeres midt i juni. Foto: Jan S. Christensen, Norsk A Modell Klubb

Kø kan det nok bli når de flotte bilene inntar Sandefjord også, men da i positiv forstand: På lørdagen er hovedattraksjonen en tur langs kystveien til lunch i Stavern, og publikum vil nok også bidra til at trafikken går litt ekstra sakte.

Del med Facebook-vennene dine!

Etter retur til basen på Sandefjord Park Hotell får publikum ny anledning til å studere bilene på parkeringen, der det også arrangeres konkurranse om hvem som klarer å få bilen til å gå med lavest tomgang.

- Det er en sånn A-Ford-spesialitet som folk synes er artig, forteller initiativtageren i den norske klubben, som gleder seg stort til sommerens treff.

Les også: Denne "taxi-veteranen" får alle til å smile