Ford Granada: Dette er en ekte tidsmaskin

Tiden ser ut til å ha stått bom stille i Toms Granada fra 1977. Nå er den til salgs.

granada side (Foto: Privat)
granada side (Foto: Privat)

I filmen ”Tilbake til fremtiden” var det en svindyr, ombygget DeLorean DMC12 som fungerte som tidsmaskin tilbake til 50-tallet. Trenger du bare å komme tilbake til 1977 kan du kjøpe Tom Strøms urørte Granada.

Se annonsen her:

Den er rød, todørs og uforskammet fin der den kikker forførerisk på oss fra dataskjermen. Men til tross for at den har ligget noen dager på Finn.no så har ikke telefonen ringt seg hes riktig ennå, innrømmer Tom.

Selges for svigerfar

granada-interiør (Foto: Privat)
granada-interiør (Foto: Privat)

– Jeg har nok lagt den litt høyt i pris - med vilje. I hvertfall til å være en 1,7-liter. Men den er en sjelden 1,7-liter, understreker han.

Tom holder til på Fluberg, men skal selge bilen for sin svigerfar. Granadaen har surret og gått langs veiene i Valdres, og svigerfar hadde tenkt å bruke den som en hobbybil. Men etter å ha lagret den på låven i fem-seks år, er det på tide å innse at noen andre bør få ta over, mener Tom.

– Du kjøper den ikke selv i stedet?

– Jeg har jo fått tilbud om det, men jeg er vel mer Opel-mann, for å si det slik, ler han.

28.000 kroner er nok mer enn man vanligvis må gi for en 1,7-liter. På den annen side er det sjelden man kan kjøpe en Granada med den minste motoren, og ikke minst som todørs sedan. For Granada gjelder det som for de fleste andre biler; det er de dyreste utgavene med størst motor man har vært mest opptatt av å ta vare på.

Dermed er det enda morsommere å se en skikkelig basis-versjon som er så godt bevart. I knall rødt og med beige interiør er den akkurat slik som vi husker disse bilene fra trafikkbildet for 25-30 år siden. Originale hjulkapsler er på plass, og ser plettfrie ut. Setene er beskyttet av trekk, som ser ut til å ha sittet der siden 80-tallet - minst!

Klassiker i to generasjoner: Les mer om Granada her:

Baklys med farge

– Til og med baklys-glassene er orange fremdeles, de pleide jo å miste fargen totalt etter noen år. Denne må ha stått mye i garasjen?

– Ja, den har jo lav kilometerstand også, bare 128.000. Baklysglassene er nok bleket litt, men ikke på langt nær så ille som de pleide å bli, sier Tom.

Før svigerfaren hans kjøpte bilen for å nyte den som veteran, var det svigerfarens søster som eide den og brukte den som vanlig bruksbil. Før der har ikke Tom hele historien, men alt tyder på at den har vært i omsorgsfullt eie hele tiden.

– Det eneste jeg vet at er gjort med den er at den ene forskjermen er byttet en gang, på grunn av at det hadde rustet rundt antennen. Dessuten er det mange helt nye bremserør på den, som ser ut til å ha blitt byttet rett før den ble satt bort, forklarer han.

Tom mistenker at bremsepumpa har gitt seg, ettersom det ikke er mulig å få trykk på bremsene. Bortsett fra det starter den som den skal, og han tror ikke en ny eier vil få mye jobb med denne før han kan nyte den i lange drag. Og skape fornyet respekt i veterankretser for hva en standardutstyrt todørs sedan med den minste motoren er for noe.

LES OGSÅ: Bård har en Escort MK1 Cosworth

Nesten rustfri

– Den er ikke helt strøken, men veldig bra. Jeg vet ikke om noe særlig mer rust enn på en av skruene som holder skvettlappene på plass, sier Tom, som håper at en skikkelig veteranentusiast etter hvert vil ta plass bak det klassiske dashboardet.

Der kan man forledes til å tro at årstallet fremdeles er 1977.

Bruktbil-runde: Her er tre Ford-klassikere du har råd til

Finnfunn rød granada
Finnfunn rød granada