Ford Focus RS: Ulv i pitbull-klær

Når man stapper 305 hestekrefter inn i en Ford Focus, er det ikke rart at det buler litt her og der.

focus01 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus01 (Foto: Are J. Heiseldal)

Focus RS er den nest råeste versjonen du får av Fords Golf-konkurrent (det skal vi komme tilbake til).

I praksis snakker vi om en mild utgave av WRC-bilen som nylig kjørte sitt siste VM-løp i Wales – men hvor mildt kan det bli med 305 hester i en liten Focus?

Fåreklær?


Det er fristende å trekke fram uttrykket med ulven og fåreklærne når man snakker om en Focus med så voldsomme fartsressurser. Problemet er bare at klærne ikke er særlig fåre-aktige. Med den stylingjobben Ford har gjort med RS'en er det mer noe i retning av pitbull som faller oss inn.

For det første man blir møtt av når man nærmer seg en RS – eller, skal vi si, når en RS nærmer seg bakfra, det er vel et mer sannsynlig scenario – er den aggressive fronten med svær, svart "munn" nederst, og får man tid til å kikke før den er forbi, legger man kanskje merke til luftinntakene på panseret.

Men det er først når den har passert at man får se bilen fra dens mest brutale vinkel: Bakfra synes den store, svarte vingen over bakruta, de to svære eksosrørene og ikke minst en diffuser som gir inntrykk av å suge RS'en fast til veien.

"Fløtt deg!"


Vi kjørte innom en Ford-forhandler for å sammenligne med en vanlig Focus, og selv om familielikheten er der, er det liten tvil om at RS-utgaven er et ganske annet beist enn den sølvgrå, litt kjedelige saken som bestemor kjører rundt i – og det skulle da også bare mangle.

Det går cirka fire slike sølvgrå på prisen av én RS, som formelig roper "Fløtt deg!" til biler som ligger foran den i trafikken.

Men det er ikke bare andre trafikanter den deler ut beskjeder til. Også den som sitter bak rattet blir påvirket.

focus_sak1 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus_sak1 (Foto: Are J. Heiseldal)

Dette råskinnet er en klassiker: Escort MKII

RS over alt


Inne i bilen er det også mye som minner om en vanlig Focus – men noen detaljer forteller at man er et ganske annet sted. Setene er racing-stoler fra Recaro, selvfølgelig merket RS, som suger rompa og ryggen fast.

Speedometeret i bestemors Focus går neppe til 280. Det gjør det i RS'en, og midt oppe på dashbordet sitter tre målere du ikke finner i standardversjonen: Oljetemperatur, oljetrykk og turbotrykk. Og så er det selvfølgelig nok et RS-merke på rattet – i det hele tatt har Fords motorsportsavdeling vært rause med logoen sin, man kan telle minst tretten stykker på bilen uten å lete noe særlig.

Klar beskjed


Beskjeden RS'en fremfor noe annet gir til sin sjåfør, er imidlertid denne:

"Trykk gassen i bånn! Trykk gassen i bånn! Trykk gassen i bånn!"

Og det skal mye til å unngå å bli påvirket. Når man vrir rundt nøkkelen, kommer motoren med et fornøyd, lite broom – for i motsetning til WRC-bilen som må klare seg med en toliters rekkefirer, sitter det en 2,5-liters rekkefemmer i RS'en, og den lager gromlyd både på tomgang og høyere turtall.

SE OGSÅ: Slik kjører Youtube-kongen til butikken

Først snill, så slem

Slipp ut kløtsjen, og bilen beveger seg snilt framover, den er ikke nervøs eller rykkete verken ved oppstart eller køkjøring, slik biler av denne typen ofte kan være. Det er ikke noe problem å kjøre en RS i byen en hel dag uten å ane hvilke krefter som ligger på lur – de dukker nemlig ikke opp før turtallsnåla passerer 2000 omdreininger.

Men da er det til gjengjeld helt slutt på å være snill.

I det øyeblikket kommer alt på en gang, og da skal man være forberedt. For eksempel er det trolig ingen god idé å slippe løs alle hestene på vei ut av en rundkjøring i vått føre. Men fy, for en akselerasjon. Vi svingte innom et motorsportssenter for å ta noen bilder av bilen, og klarte ikke dy oss for å prøve et par stående starter på (våt) asfalt.

Ekstreme krefter


Konklusjonen er ganske enkel: RS'en har så mye krefter at det har ingenting å si om antispinn-systemet er slått på eller av. Gir du den full gass i førstegir, hakker og hopper den uansett, og det er en voldsom følelse. 0-100 går på under seks sekunder, og ifølge Fords tall ligger toppfarten på i overkant av 260. Og når rettstrekningen er over og det kommer en sving, kan du jo teste bremsene – de er også voldsomme.

RS'en klistrer seg fast i svinger og er kontant og kjapp å manøvrere. Understellet er selvfølgelig super-stivt, som det skal være på en rallybil, men uten at det går nevneverdig ut over komforten. Det er ingen grunn til å vegre seg for å legge ut på langtur med en RS, den er behagelig og lett å kjøre.

LES OGSÅ: Her er den nye super-politibilen

Gir kred på bensinstasjonen

Men for noen er det kanskje enda viktigere hva gutta på bensinstasjonen sier når man kommer rullende med sitt nyinnkjøpte vidunder. Og tar du med deg en Focus RS, bør Impreza- og Evo-gjengen nikke anerkjennende, stamtavla er minst like imponerende hos denne som hos dens japanske kolleger.

Vi kjørte den hvite RS'en du ser på bildene, og hvitt er som kjent in for tida – men den er kanskje enda råere i mørkeblått. Tar du turen til Ferdinand Motor i Bergen, kan du velge. Begge er 2009-modeller og til salgs for henholdsvis rett under og rett over 800.000 kroner.

Og sånn helt på tampen, siden vi nevnte innledningsvis at RS'en er Fords nest sprekeste Focus-utgave: Daglig leder Gunnar Birkenfeldt har et ekstra ess i ermet. Han har nemlig en RS500 på vei inn – det betyr 45 ekstra hestekrefter og et produksjonsantall begrenset til 500 biler.

Kanskje vi må ta oss en tur tilbake etter hvert..!

Ford har også laget en av verdens største familiebiler. Les om den her:

focus_sak2 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus_sak2 (Foto: Are J. Heiseldal)

focus01 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus01 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus02 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus02 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus03 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus03 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus04 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus04 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus05 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus05 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus06 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus06 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus07 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus07 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus08 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus08 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus09 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus09 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus10 (Foto: Are J. Heiseldal)
focus10 (Foto: Are J. Heiseldal)