Ford Fiesta: Verdens mest solgte småbil fornyes

Leken, lett og glad - og nå blir den mer sofistikert, også.

Verdens mestselgende småbil fornyes
Verdens mestselgende småbil fornyes

Lille snertene Ford Fiesta har vært med helt siden 1976, og bilen har vært en stor suksess for Ford.

Faktisk så stor at den nå bygges i USA, Brasil, Argentina, Mexico, Venezuela, Kina, India, Thailand og Sør-Afrika i tillegg til i Europa. En skikkelig verdensbil, med andre ord.

Les vår test av Ford Fiesta her:

Verdens mest solgte småbil

Fiesta er blant de peneste bilene i dette segmentet, og den oppleves som både leken, lett og glad. Kjøreegenskapene er i den morsomme enden av skalaen. Nå skal den bli enda mer raffinert.

 Ford Fiesta er produsert i mer enn 15 millioner eksemplarer siden 1976. Nå fornyes den.
Ford Fiesta er produsert i mer enn 15 millioner eksemplarer siden 1976. Nå fornyes den.

Mer enn 15 millioner biler har blitt produsert på disse 36 årene, dermed er dette verdens mest solgte småbil. Men man skal jo som kjent ikke hvile på sine laurbær. Det gjør ikke Ford.

Nå finpusser de nemlig Fiestaen og dytter inn mer utstyr for å møte en stadig tøffere konkurranse i et voksende småbilsegment hvor VW Polo, Opel Corsa og Toyota Yaris er blant de argeste konkurrentene.

Aston Martin?

De første man legger merke til er den nye grillen. Målet har vært å gjøre bilen mer sofistikert, ifølge Ford. Hvor sofistikert og diskré det store gapende hullet i fronten er, kan man diskutere. At den ligner grillen til en Aston Martin gjør den ikke nødvendigvis kledelig på en liten småbil. Bakfra er den forsatt ganske lik seg selv.

I tillegg har den fått LED-kjørelys og forhøyninger på panseret. Totalt sett skal dette gjøre bilen mer sporty og tilpasset Fords nye formspråk som vi etter hvert vil se på flere modeller.

Les også: Slik blir nye Ford Mondeo:

Proppfull av teknologi

Fiesta vil nå kunne leveres med Active City Stop, et system som hjelper føreren med å unngå sammenstøt i lave hastigheter. SYNC heter Fords kommunikasjonssystem, hvor blant annet mobiltelefon og musikkanlegg kan stemmestyres. SYNC inkluderer også nødhjelpsassistanse som automatisk kobler bilen opp mot den nærmeste redningstjeneste - på riktig språk - i det landet den befinner seg ved alvorlig ulykke.

MyKey

Også innvendig har bilen fått en make over, samtidig med mer avansert sikkerhetsutstyr.
Også innvendig har bilen fått en make over, samtidig med mer avansert sikkerhetsutstyr.

Dette blir også bilen som Europa-debuterer med MyKey som gjør det mulig å sette begrensinger for eventuelle barns bruk av bilen. Systemet har allerde vært brukt i USA, og lille Fiesta blir altså bilen som får æren av å være først i Europa. Les mer om MyKey her:

En generell oppdatering av interiøret hører også med blandt nyhetene på 2013-modellen.

1-liters EcoBoost bensinmotoren som ble kåret til årets motor i 2012 blir også å finne i bilen, som vises offentlig for først gang under bilutstillingen i Paris senere i september.

Les også: Ford Ecoboost 1,0: Denne lille motoren har satt 16 fartsrekorder